vogelspotter


vogelspotter 1.0

(dieren)

iemand die bij wijze van hobby zoveel mogelijk verschillende soorten vogels in het wild zoekt en bekijkt; iemand die vogels spot

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vogelspotter…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] zoekt en bekijkt vogels in het wild
 • [Motief] spot vogels bij wijze van hobby

  Hoofdsemagram: spotter


  Algemene voorbeelden


  "Een buizerd is al een grote vogel, maar vale gieren zijn nog een stuk indrukwekkender", zegt Leysen. Dit jaar zijn er al zes waarnemingen van een vale gier in België geweest, maar dit was de eerste in de Kempen. Koen Leysen is opgetogen. "Ik ben al vijftig jaar vogelspotter, maar dit is een van mijn bijzonderste waarnemingen. Het is de eerste keer dat ik een vale gier spot. Het is een gelukstreffer. Het koppel vloog vrij laag, zodat ik hen goed kon zien. Doorgaans vliegen vale gieren veel hoger, waardoor ze vaak onopgemerkt passeren."

  Het Nieuwsblad,

  De moord wordt toevallig op video vastgelegd door een vogelspotter, die ook uit de weg wordt geruimd. Maar eerst weet hij nog een kopie van de tape tussen de kerstboodschappen van de vakbondsadvocaat Robert Dean (Will Smith) te stoppen. Een geheime nationale veiligheidsdienst heeft het vervolgens op Dean voorzien. Hij raakt zijn huis, bankpasjes en vrouw kwijt.

  Volkskrant,

  Zijn psychiater vindt dat hij naar het eilandje in Wales moet gaan waar zijn opa in de oorlog zat, zodat hij waan van werkelijkheid leert te onderscheiden. Samen met zijn vader, een vogelspotter, gaat hij van zonnig Florida naar het sombere Wales. Daar ontdekt Jake een gat in de tijd en komt hij terecht op de plek die opa Abe in zijn verhalen schetste.

  NRC Handelsblad,

  Woordfamilie


  Overige woordfamilieleden


  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 1987
  Samenhangende woorden (vorm) vogelspotten