vogelverschrikker


vogelverschrikker 1.0

middel waarmee men vogels verjaagt uit akkers e.d., zoals een levensgrote, met stro gevulde pop met gespreide armen, of ook reflecterend, vaak bewegend materiaal en elektronische, geluidproducerende apparatuur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vogelverschrikker…

is een stoffelijke zaak

 • [Lichtreflectie] is, afhankelijk van het type, soms sterk reflecterend
 • [Vorm] heeft soms de gedaante van een mens
 • [Materiaal] bestaat, afhankelijk van de vorm, uit stokken met daarop een oude hoed en oude kleren gevuld met stro, uit glinsterend, aluminium of kunststof materiaal of uit materialen gebruikt voor elektronische apparatuur
 • [Functie] dient om vogels te verjagen en schade aan gewassen te voorkomen
 • [Plaats] staat vaak op akkers, in moestuinen en boomgaarden

Algemene voorbeelden


Het sleufje landschap dat langsschoof bevatte nu ook drie vogelverschrikkers. Ze getuigden nog van ouderwets vakmanschap: echte kleren volgestopt met stro, de armen wijd open, de strooien kop bekroond met een knalgele industriehelm. Eronder zaten twee eksters. Ik heb bewondering voor de boer die, ondanks overvloedig bewijs van zinloosheid, dapper tijd en werk blijft steken in vogelverschrikkers. Een plastieken fles op een stokje, een kinderwindmolentje, gekleurde linten of zilverpapier aan koordjes vergen zoveel minder werk, en scoren hetzelfde effect: geen. Een echte vogelverschrikker schenkt tenminste nog estetische voldoening aan voorbijgangers.

De Standaard,

Het regent hier veelvuldig, de grond is vruchtbaar genoeg voor drie oogsten per jaar. Dorpelingen [...] vragen ons de oren van het lijf. Als we een vogelverschrikker in een boomgaard passeren vraagt een van hen of die in Nederland ook bestaan. Ik bevestig dat.

NRC,

Hawk eyes stille vogelverschrikker. Dit is een ronde bol die aangedreven wordt door de wind met 2 reflecterende stukken waardoor de zon weerkaast, dit in combinatie met de felle kleur schrikt duiven, kauwen, kraaien, roofvogels en reigers af.

http://bouw.tweedehands.net/diversen-tuin/hawk-eyes-stille-vogelverschrikker.html,

Deze elektronische vogelverschrikker imiteert m.b.v. een spraakintercom levensecht de geluiden van roofvogels [...] en verdrijft zo de vogels uit uw tuin.

http://shop.conrad.nl/huis-en-tuin/ongediertebestrijding/ongedierte-afweer/620108.html

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


vogelverschrikker 1.1

(schertsend)

iemand met een lelijk of onverzorgd uiterlijk

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vogelverschrikker…

is een persoon

   Algemene voorbeelden


   Toen ik een blik wierp in de spiegel links van de tv, zag ik een vogelverschrikker die zich hoognodig moest scheren.

   Crisis four, Andy McNab,

   Aanvankelijk had hij overwogen de voorstelling zelf over te slaan, want normaliter zou hij niet over dit uitje hebben gepeinsd [...]; maar aangezien hij vreesde door de mand te zullen vallen als hij na afloop in de kleedkamer met leugens afkwam, zat hij zich wel degelijk tweeëneenhalf uur lang tussen een groepje grauwe vogelverschrikkers van alle leeftijden onhoorbaar vloekend te verbijten.

   Een valse nicht, Guus Vleugel,