volant


volant 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

decoratieve textielstrook aan de onderkant van een ander stuk stof (bv. aan mouwen, jurken, beddenspreien, gordijnen of zonneschermen); valletje; voile

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een volant…

is een textielstrook

  • [Vorm] is aan de onderkant vaak rond, gegolfd of in een ander patroon geknipt
  • [Materiaal] wordt van allerlei soorten textiel gemaakt (vaak van dezelfde soort textiel waar ook datgene waar het aan vastzit van gemaakt is)
  • [Geheel] is bevestigd aan de onderkant van een lap stof (bv. een beddensprei, gordijn of zonnescherm) of aan een kledingstuk (bv. een jurk of een mouw)
  • [Doel of bestemming] dient ter decoratie

Algemene voorbeelden


De mannen gingen gekleed in sobere pakken, want vanaf de teloorgang van het Ancien Régime na de Franse Revolutie is het afgelopen met het dragen van kanten volants aan de hals en polsen, met lichtgekleurde zijden jassen en broeken, witte kousen en poederpruiken.

http://www.kunstbus.nl/index.html?http://www.kunstbus.nl/verklaringen/mode.html

In het midden ontwaarde hij een groot, breed bed met een schuinoplopende luifel van zacht doorschijnende tule dat wijd plooiend langs de bedranden neerhing [...]. 'Ik zou maar onder het bed vandaan komen,' riep hij vriendelijk [...]. Het duurde enige seconden. Toen schoof van onder de volant een blond vrouwenhoofd met een verwarde kruin.

De Cock en de dode harlekijn, Appie Baantjer,

De volant is voor alles een decoratief object. Dit stukje stof, verkrijgbaar in meerdere vormen, maakt uw zonwering af. De vorm die het meest voorkomt is de golf, maar uw zonweringspecialist kan u ook andere vormen aanraden.

http://www.zonwering-nodig.nl/9/kiezen-zonwering/496

Ten slotte gaf ze zich toch gewonnen en kocht ze een jurk met volants en groene bloemen op een witte ondergrond.

Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

De Roman Shade I is een rechthangend vouwgordijn dat per segment van circa 25 cm omhoog wordt getrokken. Neergelaten is de Roman Shade I recht met een plooi en volant aan de onderzijde. Boven de volant bevindt zich een tunnel waar een aluminium balein in is geschoven. Hieraan zijn de koorden aan de achterzijde bevestigd. De hoogte van de volant is circa 25 cm en deze wordt in de totale hoogte van het product verwerkt.

http://www.dugreja.nl/binnen-zonwering/vouwgordijnen/vouwgordijnen.htm

Kant en klaar afgebiesd. Volant voor markiezen in 6 verschillende vormen.

http://www.meubelstoffenvoordeel.nl/nl/enmeer/volantrand/12/

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • volants en kwasten en kralenfranjes
  • volants en ruches

De vrouwen, gekleed naar de belachelijke mode van die jaren, in al voetvrije toiletten vol volants, kwasten en kralenfranjes, poseren bevallig op enkele stoeltjes, de mannen, allen in rok, staan naar hen overgebogen of knielen aan hun voeten, terwijl zij een salonconversatie mimeren.

Sleuteloog, Hella S. Haasse,

Byblos is volgende zomer een jeansverhaal, gecombineerd met fel gekleurde truitjes en topjes, onderjurken met alleen maar rode (!) collants onder, grote bloemen op party-jurken, voorzien van massa's ruches en volants.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • gordijn met volant
  • jurk met volants

Een klein gordijn met volant van rode zijde is als een relict overgebleven uit de 'goede oude tijd'.

NRC,

Louis wurmde zich in een oranje jurk met volants en plaatste een wijde witte zomerhoed op zijn hoofd.

Het verdriet van België, Hugo Claus,