volg-me-nietregister


volg-me-nietregister 1.0

((vooral) in Nederland; neologisme)

wettelijk vastgelegd register waar personen zich kunnen inschrijven als zij niet meer gevolgd willen worden op internet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een volg-me-nietregister…

is een register

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] bevat internetadressen van personen die niet meer gevolgd willen worden op internet
  • [Legitimiteit] is op 30 augustus 2011 wettelijk ingevoerd in Nederland

    Algemene voorbeelden


    Veel websites doen vanaf vandaag mee aan een 'volg-me-nietregister', bedoeld om internetgebruikers bewuster te maken van hoe hun surfgedrag gevolgd wordt en daar invloed op te laten uitoefenen.

    http://www.nrc.nl/nieuws/2011/08/30/volg-me-nietregister-gelanceerd-als-bescherming-van-internetgebruikers/,

    Op 10 april 2011 kondigde de digitale branche aan een volg-me-niet-register te starten om de privacy van gebruikers te garanderen. De afgelopen maanden hebben grote internetexploitanten [...] dit uitgewerkt in een praktisch uitvoerbaar plan. Hierbij staat voorop dat de branche internetgebruikers werkelijke controle wil geven bij hun dagelijks internetgebruik.

    http://www.iab.nl/2011/08/26/digitale-branche-lanceert-volg-me-niet-register/,

    Nederland heeft vanaf dinsdag een volg-me-niet-register. Het is vergelijkbaar met het bel-me-niet-register, en is bedoeld om de privacy van internetgebruikers te garanderen. Het register wordt ondersteund door de belangrijkste Nederlandse internetexploitanten [...]. Advertenties krijgen een icoon dat leidt naar een pagina met daarop de privacypolicy van de betreffende organisatie. Daar kan de gebruiker aangeven niet langer gevolgd te willen worden middels zogeheten cookies.

    http://www.nu.nl/internet/2601908/volg-me-niet-register-internet.html,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2011
    Omstandigheden opkomst Is op 30 augustus 2011 in navolging van het bel-me-nietregister ingevoerd voor internetgebruikers die niet gevolgd willen worden op internet.