voltijdsbonus


voltijdsbonus 1.0

(business, economie en financiën; neologisme)

bonus die iemand krijgt als hij voltijds werkt en die vooral wordt toegekend om mensen te stimuleren meer te gaan werken om zo krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan, met name in de zorg en het onderwijs

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een voltijdsbonus…

is een bonus; is een toelage

  • [Motief] is bedoeld om mensen te stimuleren meer te werken om zo krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een bonus voor iemand die voltijds werkt

    Hoofdsemagram: bonus


    Algemene voorbeelden


    Een voltijdscultuur [...] kan ertoe bijdragen dan onderwijsmensen zelf ook inzien dat de dienstverlening aan ouders moet verbeteren. Beschikbaar budget voor loonsverhoging – en dat heeft het kabinet wel degelijk vrijgemaakt -- zou ik daarom op twee manieren besteden. Eén: een voltijdsbonus. Alleen de vijfde dag in de week wordt extra beloond, voor mannen én vrouwen. Twee: een mannenbonus. Alleen mannen krijgen meer loon. Een voltijds werkende man? Twee keer prijs.

    de Volkskrant,

    Het kabinet onderzoekt al of een bonus mogelijk is voor mensen die fulltime werken, maar de Kamer heeft daar met zijn oproep "een urgentie bovenop gelegd", zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). Het kabinet keek in eerste instantie vooral naar zo'n voltijdsbonus voor werknemers in de zorg en het onderwijs. Er liggen wel nog een enkele juridische obstakels, en zo'n ingreep vergt "uitzoekwerk", volgens het kabinet.

    https://www.hartvannederland.nl/nieuws/politiek/voltijdsbonus-nog-urgenter-na-oproep-kamer-in-december-moet-plan-er-liggen,

    Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen maande de Tweede Kamer het kabinet om vaart te maken met deze stimulerende maatregel: een Kamermeerderheid schaarde zich achter een motie van D66 en de VVD om nog dit kalenderjaar 'met concrete acties' te komen. Hoe de voltijdsbonus er precies uit moet komen te zien, is nog onduidelijk.

    de Volkskrant,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een voltijdsbonus invoeren

    Om werknemers aan te moedigen meer te gaan werken, overweegt het kabinet een zogeheten voltijdsbonus in te voeren. Die zou moeten helpen om krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan, met name in de zorg en het onderwijs.

    de Volkskrant,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2017
    Neologisme van de week 26 september 2022