voluptueus


voluptueus 1.0

( Gezegd van vrouwen, hun lichaam of lichaamsdelen)
mollig, of met weelderige vormen die de wellust opwekken; weelderig; wellustig; wulps

Algemene voorbeelden


Die man had een beeldige vrouw. Groot en voluptueus. Veel mooier dan ze zelf was.

Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

Het schoonheidsideaal in Rubens' tijd was eerder voluptueus, terwijl het vandaag slank is.

http://www.uvv.be/uvv5/top/framesn.html,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een voluptueuze vrouw
  • voluptueuze dijen
  • voluptueuze ledematen
  • voluptueuze vormen
  • een voluptueus vrouwenlichaam
  • een voluptueus vrouwenlijf

Sinds een halfjaar was dit haar bazin, een voluptueuze blonde vrouw van in de veertig. Ze had grote borsten, die ze graag liet zien in een laag uitgesneden blouse.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

Ik bewonder Placida, zoals ik een beeld of een schilderij zou bewonderen. Niet de minste drang om, even maar, die voluptueuze ledematen aan te raken.

Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

Vlakbij stond ze en streek 'm een paar keer vriendelijk door het haar. De voluptueuze dijen waren een kort ogenblik nog geen twintig centimeter van zijn gezicht vandaan.

Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

De tekst doorsnijdt een korrelig opgeblazen foto van de mezzosopraan: een Walkure-achtige vrouw met oranjerode lokken, wier voluptueuze vormen machtig opdoemen uit het minikorsetje van flesgroen zijde. De kerf tussen haar witbepoederde borsten verleent dit deel van de poster een landkaartachtig karakter.

Alle verhalen, Manon Uphoff,

met werkwoord


  • voluptueus zijn

Moet je niet een beetje slagroom? Zo voluptueus ben je nou óók weer niet. Wat? Nee, dat hoef je ook niet te worden, nee, maar volgens mij kún jij dat helemaal niet worden.

Een soort Engeland, Robert Anker,

met bijwoord


  • nogal voluptueus

Achter haar lopend, stelde ik vast dat zij een peervormige gestalte had, nogal voluptueus. Vroeger hield ik daar erg van, maar dat is overgegaan. Ik zeg het maar ten gerieve van mannen, die tobben met een vergelijkbare voorkeur.

Welverdiende onrust, Simon Carmiggelt,

voluptueus 1.1

( Gezegd van dieren en zaken)
groot en dik

Algemene voorbeelden


Legendarisch zijn de krante-cartoons van de Fat Cat Nat - de Nationale Partij-politicus als een volgevreten kater, die een bad neemt in een treinwagon vol vette jus. Nu ANC'ers zelf als voluptueuze katers worden afgeschilderd, blijken de tenen lang.

NRC,

Met Judy's Croon [...] presenteert Norton een ritueel van 'gedaanteverwisseling en opstanding' rondom een immense, groene kikker waarvan het hoofd bekroond wordt door een voluptueuze aardbei.

NRC,

voluptueus 2.0

( Gezegd van een geluid of stem)
zwaar, vol en krachtig

Algemene voorbeelden


De sopraan van Suze van Grootel verstrengelt zich soepel met de heldere tenor van Nico van der Meel en de fluwelige bariton van Tom Sol. Alleen de altus van Michel Puissant valt een beetje te voluptueus uit. Een blanke knapenstem ware beter geweest.

De Standaard,

Olga komt naderbij, indrukwekkend [...]. Joël lacht en roept weer: "Keine nafte! Keine benzine!" "Ach so!" Een diep en voluptueus geluid. "Und jetzt?" "Mussen wir etwas finden!" De corpulentie in persoon begint te lachen.

Gras, Clem Schouwenaars,

voluptueus 3.0

van een geur: zwaar

Algemene voorbeelden


Geen enkel parfum van Chanel is ooit onopgemerkt gebleven: van de legendarische Nr 5 tot de voluptueuze Coco om maar de twee meest bekende te noemen.

De Standaard,