voorgekookt


voorgekookt 1.0

( Gezegd van voedsel)
kort gekookt voor de eigenlijke bereiding
Zie ook : voorkoken

Algemene voorbeelden


Uw groentespecialist heeft zich met enkele collega's uit onze regio verenigd onder een nieuwe naam. Hier hoort tevens een nieuw logo bij: "Uw Groenteman". De reden hiervoor is dat wij als collega-groentespecialisten vinden dat wij méér zijn dan slechts de groenteboer op de hoek. Wij onderscheiden ons door een kwalitatief beter produkt in welke vorm dan ook. Hetzij traditioneel, of panklaar, rauwkost of salade, roerbak of voorgekookt.

http://www.uwgroentemantoerse.nl/

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • voorgekookte aardappels

Als hoofdgerecht kozen wij kabeljauw, die gestoomd op het bord kwam met reepjes prei, voorgekookte, zeshoekig gesneden aardappels en een witte-wijnsaus met het parfum van salie.

http://www.gastronomen.net/CMArticles/ShowArticle123.asp?id=1933,

  • voorgekookte granen
  • voorgekookte peulvruchten

Hooikist Met isolerend materiaal beklede kist, te gebruiken voor het nawellen (nagaren) van voorgekookte granen en peulvruchten.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

  • voorgekookte ingrediënten

De pakketten komen uit de centrale Almakeuken in Heverlee. Die levert dezelfde voorgekookte ingrediënten, vacuüm verpakt, ook aan het gewone Almarestaurant.

De Standaard,

met werkwoord


  • voorgekookt verkopen

De bamboescheut is de jonge, nog niet verhoute uitloper van de bamboeplant. De scheuten hebben een frisse smaak en een lekker knapperig beet. Hoewel ze ook vers verkrijgbaar zijn, verkopen de meeste toko's en speciaalzaken ze voorgekookt in blik.

http://www.lifeandcooking.nl/season3/templates/artikel1.jsp?aid=2001,

  • voorgekookt worden

Reken op 250 g (200 g schoongemaakte) spruiten per persoon als u de groente gekookt geeft. Voor een salade is 180 g per persoon voldoende. U heeft meer nodig dan voor een gewone salade omdat de spruiten voorgekookt worden.

http://www.degroentenman.nl/

voorgekookt 2.0

door een select gezelschap van te voren al besproken en besloten
Zie ook : voorkoken

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Wanneer je met je eigen voorgekookte ideeën op pad gaat, heb je de strijd al half verloren.

NRC,

Die plannetjes worden het stemvee zonder meer voorgelegd als voorgekookte hapklare brokken: slikken of stikken!

http://home.wxs.nl/~filosvis/hakta-47.htm

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • voorgekookte besluiten

Het Volkscongres, dat doorgaans voorgekookte besluiten van de communistische partij zonder meer goedkeurt, heeft daarmee voor het eerst zo verdeeld gereageerd op een regeringsvoorstel.

NRC,

  • een voorgekookt debat

Zoals het oorspronkelijk bedoeld was toen er democraten in de dop waren, die in de Griekse stadstaten gestalte gaven aan de "Agora" als de vergaderplaats waar niet het voorgekookte debat heerste, maar de open dialoog.

http://www.raadvenw.nl/data/999159024.pdf,

  • een voorgekookt verhaal

Hoe kan een beetje lezer of auteur trouwens nog plezier beleven aan een traditioneel voorgekookt verhaal?

Uitgeven in het digitale tijdperk; De oorlog om het electronische boek; Brugge 2002, Leo De Haes,

  • een voorgekookte verklaring

De mede door koning Hussein afgedwongen geheimhouding [...] ging zover dat president Clinton pas kort voor de ceremonie op het Witte Huis de door Rabin en Hussein voorgekookte verklaring van Washington onder ogen kreeg.

NRC,

met werkwoord


  • voorgekookt worden

Alles werd in de coalitie voorgekookt en in de raad werd vervolgens elke discussie afgekapt met de opmerking dat er toch al in de commissies was beslist.

NRC,

Hij gelooft [...] niet dat de Club van Elf een schaduworganisatie is van VNO en NCW, al denkt hij wel dat bepaalde zaken in de Club van Elf worden voorgekookt die er later in bestaande werkgeversorganisaties worden doorgedrukt.

NRC,

  • voorgekookt zijn

Gemeentebelangen: 'We geloven nauwelijks dat er wat betreft de herindeling nog serieuze inspraak mogelijk is' en 'De echte hoofdkeuzes zijn toch al voorgekookt'.

Meppeler Courant,

Bereikt een voorstel de ROA-raad dan is het al goed voorgekookt in het vooroverleg tussen gemeenten en ROA of in het wethoudersoverleg.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/