vouwfiets


vouwfiets 1.0

(transport, verkeer en reizen)

fiets met kleine wielen en een inklapbaar of inschuifbaar frame die makkelijk kan worden meegenomen of opgeborgen; inklapbare of inschuifbare fiets

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vouwfiets…

is een fiets; is een voertuig; is een zaak

  • [Omvang concreet] neemt in ingeklapte vorm weinig ruimte in en kan gemakkelijk meegenomen worden in de trein of in de auto
  • [Vorm] heeft kleinere wielen dan een gewone fiets en een naar verhouding hogere stuurstang en zadelpen
  • [Constructie] heeft een inklapbaar of inschuifbaar frame
  • [Deel] heeft scharnierende framedelen
  • [Functie] dient als vervoermiddel dat gemakkelijk kan worden meegenomen (bv. in een trein of auto) en worden opgeslagen (bv. in een kleine woning)
  • [Gewicht] is relatief licht
  • [Gelijkenis] kan net als een deelfiets snel tot een compacter formaat worden teruggebracht
  • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt van een deelfiets omdat het frame daarvan niet in klapbaar of inschuifbaar is, maar in meerdere delen kan worden gescheiden

Algemene voorbeelden


Een deelfiets kun je met enkele bewegingen in een voor- en een achterstuk splitsen en een vouwfiets heeft scharnierende onderdelen.

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=deelfiets&coll=ddd&page=2&identifier=ddd%3A010948904%3Ampeg21%3Aa0234&resultsidentifier=ddd%3A010948904%3Ampeg21%3Aa0234,

De eerste vouwfietsen werden al rond 1900 ontwikkeld en waren bestemd voor militair gebruik. Uit de Tweede Wereldoorlog kennen we de uiterst compacte BSA-parachutistenfiets. Maar een echte vlucht nam de vouwfiets pas in de jaren '60, toen alle Nederlandse merken ze gingen leveren.

https://www.oudefiets.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=68&Itemid=527

Deze vouwfiets is ruimschoots geschikt voor langere afstanden.

http://www.fietsrai.nl/nieuws/newsitem.asp?id=324,

Als je de prijs van vouwfietsen vergelijkt met gewone fietsen, zul je misschien schrikken van de prijzen. Maar bedenk dat je geld kunt besparen op verzekeringen, stallingen, strippenkaarten, treintaxi's, fietshuur, sloten etc. De aanschaf van een vouwfiets kan dan ook een investering zijn die je snel hebt terugverdiend en die de meerprijs van een vouwfiets ten opzichte van een gewone fiets volstrekt rechtvaardigt.

http://www.fietsersbond.nl/

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een compacte vouwfiets
  • een goedkope vouwfiets
  • een luxe vouwfiets

Vouw- en deelfietsen zijn in te delen in vier verschillenden typen: 1) compacte vouwfiets 2) vouwbare stadsfiets 3) luxe vouw- of deelfiets 4) goedkope vouwfiets. De compacte vouwfiets is door middel van een aantal handelingen op te vouwen tot een compact pakketje.

http://www.fietsersbond.nl/

met ander, nevengeschikt substantief


  • plooifietsen of vouwfietsen
  • vouwfietsen en deelfietsen

Plooi- of vouwfietsen werden lange tijd beschouwd als handbagage waardoor men niets extra moest betalen om het rijwiel mee te nemen op de trein.

De Standaard,

Vouw- en deelfietsen zijn in te delen in vier verschillenden typen: 1) compacte vouwfiets 2) vouwbare stadsfiets 3) luxe vouw- of deelfiets 4) goedkope vouwfiets. De compacte vouwfiets is door middel van een aantal handelingen op te vouwen tot een compact pakketje.

http://www.fietsersbond.nl/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen