vrachtpatser


vrachtpatser 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

(neologisme)

op een fiets te monteren rek waarmee zware lasten vervoerd kunnen worden; fietsrek voor zware bagage

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vrachtpatser…

is een rek

  • [Materiaal] is van metaal
  • [Functie] dient om zware lasten met de fiets te kunnen vervoeren
  • [Plaats] wordt op een fiets gemonteerd

    Hoofdsemagram: rek


    Algemene voorbeelden


    De vrachtpatser is het beste ontwerp van de HEMA-ontwerpwedstrijd 2010 geworden. De vrachtpatser is speciaal ontworpen om zware of grote spullen op de fiets te kunnen vervoeren. Het idee is van René Bijsterveld, student aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Omdat René voor zijn studie veel boeken nodig heeft, moet hij vaak zware en grote tassen sjouwen [...]. De vrachtpatser kan ook goed gebruikt worden door studenten die twee kratten bier tegelijkertijd mee willen nemen.

    http://headlines.nos.nl/forum.php/list_messages/20385,

    De HEMA-wedstrijd zoekt elk jaar naar innovatieve ontwerpen die het dagelijkse leven aangenamer moeten maken. De laatste wedstrijd (2010) stond in het teken van een uitstapje, een dagje uit, of aangenaam winkelen met vrienden. De winnaar is uiteindelijk Rene Bijsterveld geworden met zijn vrachtpatser. Het speciale rek monteer je op een fiets, en hierdoor kan je veel meer bagage op de fiets meenemen, een aangename en vooral ecologische manier van werken.

    http://groenhuis.org/?p=6724,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2010
    Periode opkomst vanaf 2010
    Omstandigheden opkomst Het woord is in gebruik sinds René Bijsterveld op 1 juni 2010 werd uitgeroepen tot winnaar van de jaarlijkse HEMA-ontwerpwedstrijd. Het werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw ook een tijdje als woordspeling gebruikt in advertenties voor een bepaald merk bestelwagen.