vrachtwagenchauffeur


vrachtwagenchauffeur 1.0

iemand die voor zijn beroep vracht vervoert in een vrachtauto; iemand die het besturen van een vrachtwagen als beroep uitoefent; iemand die een vrachtauto bestuurt; bestuurder van een vrachtauto

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vrachtwagenchauffeur…

is een chauffeur; is een persoon

  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft een relevante opleiding genoten of training gevolgd
  • [Activiteit of handeling] vervoert goederen, vracht
  • [Object betroffen] bestuurt een vrachtauto, een vrachtwagen
  • [Waardering] geniet als beroep weinig aanzien
  • [Voorwaarde] is in het bezit van een rijbewijs categorie C; heeft een 'groot rijbewijs'

Algemene voorbeelden


Sinds 1 oktober 2001 moeten nieuwe vrachtwagens in Nederland al zijn voorzien van een dodehoekspiegel of camera. Minister Netelenbos vindt de Europese regel voor nieuwe vrachtwagens niet voldoende. Zij wil dat ook bestaande vrachtwagens zo snel mogelijk worden uitgerust met een spiegel of camera om de dode hoek in de gaten te kunnen houden. De spiegel moet de vrachtwagenchauffeur beter zicht geven op het verkeer. Jaarlijks komen in Nederland ongeveer dertig weggebruikers om doordat vrachtwagenchauffeurs hen niet zien.

http://www.cbr.nl/corporate/index.html

Het beroep van vrachtwagenchauffeur is geen gereglementeerd beroep. Er is enkel vereist dat je beschikt over een rijbewijs C of CE. Je moet dus niet over een bepaald diploma beschikken om vrachtwagenchauffeur te worden.

http://user.online.be/~fschram/welcome_t.htm,

'Mijn vader is vrachtwagenchauffeur, dat kan ik later dan ook worden. Dan moet ik alleen nog vijf jaar leren voor mijn vrachtwagen-diploma'.

Meppeler Courant,

Haar man is vrachtwagenchauffeur, maar verdient niet genoeg om alle rekeningen te betalen.

De Standaard,

Tussen Keulen en Parijs ... een dag uit het leven van een vrachtwagenchauffeur buitenland. "Je werkt in een bikkelharde wereld. En je bent bijna altijd alleen." Jan Jouwsma is vrachtwagenchauffeur en weet waarover hij praat. Hij zit al bijna veertig jaar op de weg. Hij heeft alle uithoeken van Europa gezien en van alles vervoerd: van vakantiegangers tot varkens.

http://werk.net/

Met een emotionele oproep vroeg vrachtwagenchauffeur Jan van Heeswijk al zijn collega's hun wagen een uur stil te zetten. Ze zouden deze tijd moeten gebruiken om hun vrachtauto te voorzien van veiligheidsvoorzieningen waarmee kan worden voorkomen dat fietsers onder de wagen terecht komen.

Haarlems Dagblad,

Op de snelweg E314 in Terlaemen (Zolder) richting Brussel is gistermorgen een vrachtwagen ingebeukt op een stilstaande file. Vier Limburgers die op weg waren naar hun werk, zijn ernstig gewond. Eén van hen verkeerde gisteravond nog in levensgevaar. De vrachtwagenchauffeur werd verrast door de file toen een voorliggende truck onverwacht van de snelweg afreed.

De Standaard,

Minister Netelenbos (Verkeer) betaalt de vrij kostbare opleiding én het examen voor tien chauffeuses. Recent heeft ze tien beurzen beloofd aan vrouwen die vrachtwagenchauffeur willen worden [...]. De transportsector kampt met een groot personeelstekort.

http://www.jobnews.nl/jobnews/3_Loopbaan/displayArticle_archief.html?ARTICLE_ID=1002138,

Buiten hoorde ik iemand roepen: 'Doorrijden, doorrijden, doorrijden.' We reden stapvoets. Ik opende het raampje. Een vrachtwagenchauffeur in de andere baan leunde uit het raam en hield vijf vingers omhoog. 'Vijf,' riep hij. 'Wat?' riep ik terug. 'Vijf doden,' riep de vrachtwagenchauffeur. Ik sloot het raampje.

Fantoompijn, Arnon Grunberg,

Jaarlijks komen in Nederland ongeveer dertig weggebruikers om doordat vrachtwagenchauffeurs hen niet zien.

http://www.cbr.nl/corporate/index.html

Vrachtwagenchauffeurs vertrekken vrijdag na de ochtendspits vanuit twaalf plaatsen in Nederland naar Den Haag voor de landelijke actiedag tegen de hoge dieselprijzen.

ANP,

Zeer veel vrachtwagenchauffeurs nemen veel te weinig rust. Dat bleek zaterdag weer eens tijdens een controle op snelwegen door het hele land. De politie hield 206 vrachtwagens aan en constateerde 99 keer overtreding van de rijtijdenwet.

Meppeler Courant,

De vrachtwagenchauffeurs hebben op tal van plaatsen in Frankrijk blokkades opgericht. De grensovergangen en de veerboten van en naar Calais en Boulogne-sur-Mer vormen een belangrijk doelwit. Dat doet behoorlijk pijn, omdat het vrachttransport door de Kanaaltunnel moeizaam verloopt na de brand van vorige week.

De Standaard,

Bij het eerste daglicht sloeg ik af aan een parking waar vrachtwagenchauffeurs zich gereedmaakten om te vertrekken. Ze stonden rond een kraantje en wasten kameraadschappelijk het blote bovenlijf.

Kamer; Aarde, Marleen Nelen,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • rijden

De vrachtwagenchauffeur, die over de S10 richting Pesse reed, haalde in een flauwe bocht ter hoogte van Berghuizen een 48-jarige automoblist uit Hardenberg in. Uit tegenovergestelde richting kwam echter een tegenligger aanrijden.

Meppeler Courant,

met adjectief ervoor


  • de 22-jarige vrachtwagenchauffeur
  • de 45-jarige vrachtwagenchauffeur
  • de 52-jarige vrachtwagenchauffeur

Een bejaard echtpaar moest gistermiddag in het ziekenhuis in Drachten behandeld worden na een ongeval in Oldemarkt. Een 71-jarige automobilist uit Donkerbroek reed met naast hem zijn vrouw over de Kruisstraat en wilde de Ossenzijlerweg oprijden. Op dit kruispunt vergat de man voorrang te verlenen aan een 22-jarige vrachtwagenchauffeur uit Wapserveen [...]. De bejaarde man bleek bij de aanrijding enkele snijwonden te hebben opgelopen en zijn vrouw brak een heup of been.

Meppeler Courant,

De politie van Hoeksche Waard heeft vrijdagmiddag in een vrachtauto 1.800 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen en inbeslaggenomen [...]. Tegen de 45-jarige vrachtwagenchauffeur uit Oud-Beijerland, is proces-verbaal opgemaakt wegens invoer van illegaal vuurwerk.

De Standaard,

Door het ongeval op de spoorlijn tussen Zwolle en Meppel waarbij de 52-jarige vrachtwagenchauffeur de heer van Spil uit Meppel om het leven kwam, was tot gistermiddag vier uur treinverkeer tussen Zwolle en Meppel niet mogelijk.

Meppeler Courant,

voorafgegaan door als


  • (werken) als vrachtwagenchauffeur

Het vergif, het landbouwbestrijdingsmiddel Paraquat, stond in een oude koelkast in de schuur en was eens door Jan Kleine meegenomen van een boerderij in Kraggenburg waar hij zaterdags werkte naast zijn vaste baan als vrachtwagenchauffeur.

Meppeler Courant,

Het geval van vrachtwagenchauffeur Gorter staat beschreven in het rapport 'Onomkeerbaar schrijnend' van het Verwey-Jonker Instituut dat eerder dit jaar onderzoek deed naar de gevolgen van de nieuwe wetgeving op het gebied van de arbeidsongeschiktheid. Gorter meende zelf nog wel halve dagen als vrachtwagenchauffeur te kunnen werken en is nog in een heel gevecht verstrikt geraakt met zijn bedrijfsvereniging.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen