vriendjespolitiek


vriendjespolitiek 1.0

het bevoordelen van (politieke) vrienden, vooral door deze banen of andere bronnen van inkomsten te bezorgen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Vriendjespolitiek…

is politiek

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is het bevoordelen van (politieke) vrienden, vooral door deze banen of andere bronnen van inkomsten te bezorgen

    Hoofdsemagram: politiek


    Algemene voorbeelden


    Vriendjespolitiek is een even onzuiver mechanisme als positieve discriminatie.

    NRC,

    Swaak zelf voelt zich het slachtoffer van roddel en laster. Zoals hij gisteren al in De Telegraaf benadrukte, vindt hij niet dat er sprake van vriendjespolitiek is geweest.

    De Telegraaf,

    De ontwikkelingen maken [...] dat de behoefte gegroeid is om de bevoegdheid tot toewijzing van huurwoningen onder te brengen bij de Stichting Woningbouw Zuidwest-Drenthe. [...] Als voordeel zag Egmond dat de gemeente geen verwijten meer gemaakt kan worden over vriendjespolitiek.

    Meppeler Courant,

    Na het weekend waren de koffers nog steeds ingepakt. Dus dan denk je: Als adoptie-ouderds moet je toch het kraamcentrum kunnen bellen. Maar dat blijkt maar heel incidenteel te kunnen, meestal door vriendjespolitiek.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • politieke vriendjespolitiek

    De SP-voorzitter herhaalde gisteren ferm dat hij de politieke vriendjespolitiek wil afschaffen, 'maar je moet die niet vervangen door de vriendjespolitiek van de serviceclubs, beste relaties of families'.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • vriendjespolitiek en corruptie
    • vriendjespolitiek en machtsmisbruik
    • vriendjespolitiek en nepotisme

    De patriotten meenden dat de politieke en militaire macht van de stadhouder en de vriendjespolitiek en corruptie van de bestuurlijke elite beperkt moesten worden en stelden dat politieke gezagsdragers voortaan gekozen moesten worden door alle mannelijke burgers die economisch zelfstandig waren en kennis hadden van de geschiedenis en staatsinrichting van de Republiek.

    http://examenblad.kennisnet.nl/cgi-bin/as.cgi/0303000/c/start/file=/9303000/modulesf/vgu0eoteverd,

    De tien geboden van de VLD vatten de recente voorstellen van justitiespecialisten Patrick Dewael en Hugo Coveliers samen. Ze voegen daar - op initiatief van vooral André Denys, VLD-fractieleider in het Vlaams Parlement - regels aan toe over een politiek met propere handen. Deze moet wars zijn van vriendjespolitiek en machtsmisbruik.

    De Standaard,

    De Coninck, al tientallen jaren actief in de Indische gemeenschap, waarschuwde in zijn ontslagbrief aan het Indisch Platform voor vriendjespolitiek en nepotisme.

    Algemeen Dagblad,