vs.


vs. 1.0

((vooral) geschreven taal)

(Latijn) versus, tegenover; tegen
Meestal in toepassing waarin het ene tegenover het andere wordt geplaatst, maar soms ook wel in toepassing op meer dan twee zaken die vergeleken worden.

Algemene voorbeelden


Deze activiteiten worden ondernomen om met name de discussie over behoud en herstel van natuur vs. ontwikkeling van natuur gaande te houden.

http://www.nev.nl/,

De chimere muizen zijn onderling ook niet allemaal gelijk. Zij verschillen van elkaar in de verhouding van normale vs. gemuteerde cellen, en ook in de verspreiding van de twee soorten cellen in verschillende weefsels.

http://www.vsn.nl/onderzoek/onderzoek.php?onderzoek_id=80_id=13

Wonderlijk toch, die gelijkenis met onze eigen Koning Nobel vs. den Vos Reynaerde, het prototype van de machteloze die de machtige om de tuin leidt en zelfs bespot.

Islands in the sun, Jacqueline Caenberghs,

Analyses die het ideologisch conflict breder definiëren dan in termen van commercieel vs. niet-commercieel, van for-profit vs. non-profit, kunnen dit soort kruisverbanden overigens wel degelijk inachtnemen, en daarmee hun vruchten afwerpen.

http://www.wrr.nl/admin/pdf/voorstudies/v110.pdf

Integriteit vs. conformisme. In Socrates komt de integriteit, het volledig zichzelf zijn, zonder toegevingen aan de gunst van de massa of de heersers, als de hoogste deugd naar voor.

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

"De mensheid", schrijft Kousbroek verder, "zal wel altijd verdeeld blijven in twee groepen: degenen die dit onzin vinden en degenen die dergelijke gedachten uit eigen belevenis herkennen. de zorgeloze kinderjaren vs. de ongelukkige jeugd."

Alles moet over, Carel Peeters,

In de derde plaats worden overeenkomsten, verschillen en wisselwerkingen gezocht in abstracte eigenschappen van verschillende vormen en media. Het onderzoek naar woord en beeldmetaforen of naar narratieve structuur van literatuur vs. film zijn daar voorbeelden van.

http://www3.let.vu.nl/bachelor/acw/deKunstVanHetVergelijken.htm

Bovendien is het van belang na te gaan of er in de mate van het mogelijke rekening wordt gehouden met individuele verschillen, onder meer in studiestijl en -tempo. Dit laatste kan, bijvoorbeeld, blijken uit differentiatievoorziening in leerparcours binnen het programma, uit de dosering contactonderwijs vs. zelfstudie enzovoort.

http://www.vlir.be/vlir/onderwijs/v37.htm,

VMM is de belangrijkste speler met ongeveer een marktaandeel van 75% vs. 19% voor VT4, 2,85% voor de VRT-tv en 3% voor de regionale omroepen.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/media/VLMEDIAR/jaarversl2002.pdf,

Monotheïsme vs. duotheïsme / patriarchaal vs. gelijke kansen: Moderne heksen hebben een 'duo-theïstisch' godsbeeld: ze vereren zowel de God als de Godin.

http://www.kuleuven.ac.be/thomas/actualiteit/indekijker/20/index_main.php,

Ook aan de tekst als geheel wordt informatie toegevoegd. Niet alleen bibliografische gegevens, maar ook tekstclassificaties in termen van onderwerpsdomein en publicatiemedium (krant vs. tijdschift. vs. boek e.d.).

http://www.onlineconferentie.nl/

De toepassingsgebieden liggen zowel in het bedrijfsleven als bij overheid en non-profit organisaties voornamelijk op het vlak van belangrijke éénmalige beslissingen als uitbesteden vs. zelf doen, antralisatie vs. decentralisatie e.d. Het belang van de inkoopfunctie neemt nog steeds toe.

http://utsmsb002.sms.utwente.nl/vakgr/omst/menu.htm

vs. 2.0

(religie, mystiek en mythologie; (vooral) geschreven taal)

vers, met name in de Bijbel
Gevolgd door een getal dat het betreffende vers aanduidt.

Algemene voorbeelden


Het thema van de dienst is 'Looft God met snarenspel en orgel!' naar Psalm 150 vs. 4 uit de Statenvertaling.

Meppeler Courant,

In het Grieks buiten de sfeer van het NT is ekklesia het gewone woord voor de bijeengeroepen vergadering van alle burgers in een stad, voor politieke doeleinden. In deze zin komen we het tegen in Handelingen 19, waar Lucas spreekt over de 'volksvergadering' van Efeze (vs. 32, 39, 40).

http://www.elim.nl/ned/platform.htm

Op een gegeven moment wordt de aandacht gericht op de zeelieden die, tijdens een moment van rust, de reddingssloep binnenhalen (vs. 16) en het schip verstevigen (vs. 17).

http://www.bijbelaantekeningen.nl/blog/2006/06/16/,