vuilniszak


vuilniszak 1.0

afbeelding

Bron: Michiel1972 at Dutch Wikipedia
( CC BY-SA 3.0 )

grote, grijze plastic zak die wordt gebruikt om er huishoudelijk afval in te verzamelen; grijze plastic zak voor huisvuil

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vuilniszak…

is een zak

  • [Kleur] is doorgaans grijs
  • [Materiaal] is vervaardigd uit kunststof
  • [Gebruikswijze] wordt te koop aangeboden in een rol van bv. 20 stuks, waarbij vóór gebruik een zak van de rol gescheurd dient te worden

    Algemene voorbeelden


    'Hoe vaak moet ik het je nog zeggen: haal de vuilniszak uit de emmer voordat hij helemaal vol is, schud hem even, druk dan eerst de lucht eruit [...], en pas dan het sluitinkje eromheen.'

    Zonder genade, Renate Dorrestein,

    Het gevoel van voldoening bij het buitenzetten van een goed gevulde vuilniszak op dinsdagavond beleefde altijd zijn herhaling op woensdagmorgen, wanneer hij tijdens het wassen en scheren door het badkamerraam constateerde dat zijn zak met een fraaie boog in de vuilniswagen verdween.

    De zaak vuilniszak, Peter Eijgenhuijsen,

    De volgende woensdagmorgen zo'n kwartier voordat de vuilniswagen verwacht werd laadde hij zes vuilniszakken op zijn kruiwagen en reed ermee de straat uit, de hoek om en een flink eind de Berkenlaan in. Daar zette hij zijn zakken bij de stoeprand.

    De zaak vuilniszak, Peter Eijgenhuijsen,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een vuilniszak, vuilniszakken buitenzetten

    Een andere keer bleef de zak lang leeg en begon hij in het weekend naar dingen te zoeken die nodig weggegooid moesten worden. Ook voerde hij dan de consumptie van bijvoorbeeld koekjes en zoutjes op, zodat de verpakking tijdig beschikbaar kwam. Wanneer hij dan dinsdagavond een goedgevulde vuilniszak buitenzette was hij zeer voldaan.

    De zaak vuilniszak, Peter Eijgenhuijsen,

    De Brusselaars moeten voortaan minstens twee vuilniszakken buitenzetten. Een gele voor papier en karton en een grijze voor de rest van het huisvuil.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • een grijze vuilniszak
    • de plastic vuilniszak
    • grijze vuilniszakken
    • plastic vuilniszakken

    'Kijk uit waar je trapt, jongen.' Over het trottoir trokken lege conservenblikjes, broodkorsten en fruitresten een spoor naar een gescheurde, grijze vuilniszak die voor het portaal van een flatgebouw lag. Terwijl ze behoedzaam over het afval heen stapten, maakte Hans grimassen en riep tegelijkertijd, in de hoop dat Arend het hem zou nazeggen: 'Vies, bah, vies!'

    Arend, Stefan Brijs,

    Nadat hij het afdruiprekje had opgehangen, haalde Koos de volle plastic vuilniszak uit de pedaalemmer, bond hem dicht met het daarvoor bestemde stripje dat hij uit een laatje onder het aanrecht had gehaald, en zette hem buiten op het binnenplaatsje.

    De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

    De blauwe (nette, droge dozen, flessen, bokalen en blikken in metaal, plastic, glas en tetrabrick) en de gele huisvuilzakken (kranten, tijdschriften, oude boeken, schriften, folders, enveloppen, briefpapier, karton van voedingswaren) zijn, net als de grijze vuilniszakken (niet-gesorteerd afval) naar verluidt in zowat alle winkels tegen 69 frank per rol verkrijgbaar.

    De Standaard,

    Hij liep naar de keuken, scheurde twee plastic vuilniszakken van de rol, nam een stuk touw uit de keukenlade en begaf zich naar de badkamer, waar hij Harry zo goed en zo kwaad mogelijk in de vuilniszakken wikkelde en het touw eromheen bond.

    Naakte zielen, Luc Deflo,

    • de volle vuilniszak
    • volle vuilniszakken

    Gedurende de week drukte hij de inhoud van de zak regelmatig samen met een oude krant om een optimale vulling te bewerkstelligen. Tenslotte haalde hij de volle vuilniszak uit de bak, hetgeen een zacht zuigend geluid veroorzaakte, draaide hem rond en bond hem dicht met vlastouw.

    De zaak vuilniszak, Peter Eijgenhuijsen,

    Daarna keek ik de flat rond, die er nog net zo bij lag als toen ik die ochtend wegging. In de gootsteen stonden al dagen dezelfde borden, laden stonden open, potten honing en jam zonder deksel, oud brood op de broodplank, een paar volle vuilniszakken bij de deur, kruimels en stof op de linoleum vloer.

    Bezeten van mij, Nicci French,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een opengescheurde vuilniszak

    Een rat rende luid sissend weg uit een opengescheurde vuilniszak.

    Engelen van het duister, Jan Siebelink,

    Maar als je een willekeurige hoek omslaat en een schimmige steeg inloopt, zie je jonge kinderen rommelen in opengescheurde vuilniszakken, op zoek naar iets eetbaars of bruikbaars.

    De Telegraaf,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • een vuilniszak in mijn, haar hand

    Een grijze dame in een jas van astrakan schuifelde met een vuilniszak in haar hand naar de stoeprand en zette het ding tegen een kastanje die ouder moest zijn dan het winkelcentrum aan Lilly's linkerhand.

    Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

    Met een vuilniszak in mijn hand loop ik door het huis en ik gooi alle stinkende troep in de zak, zonder acht te slaan op de regels voor het gescheiden inzamelen van huisvuil.

    Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

    Voorzetsel: met

    • een vuilniszak met lege bierflessen
    • een vuilniszak met kleren

    Op de galerij ligt een opengescheurde vuilniszak met lege bierflessen, in een doos een verregende tandenborstel en lege doordrukstrips van pillen. De man achter deze puinhoop heeft een forse huurachterstand.

    NRC,

    Ze opent een vuilniszak met kleren van Sebastiaan, maar bindt hem direct weer dicht. 'Die kunnen naar het Leger des Heils.'

    Lisa's adem, Karel Glastra van Loon,

    Voorzetsel: op

    • een vuilniszak op straat
    • vuilniszakken op de stoep

    Het gerechtshof gaf gisteren zijn fiat aan een groot aantal tot nu toe omstreden politie-acties. Zo mag de politie best vuilniszakken van verdachten ophalen en die napluizen op informatie. Als je een vuilniszak op straat zet, neem je volgens het hof immers het risico dat de zak "een andere bestemming" krijgt dan de beoogde vernietiging.

    NRC,

    Decennia lang was het aantal vuilniszakken op de stoep in zekere zin een statussymbool. Vandaag is dat totaal anders. Zo weinig mogelijk vuilniszakken en zo goed mogelijk selecteren is de boodschap. De mate waarin dat lukt, wordt geassocieerd met intellectueel niveau; met een gevoel van "ik kan het". De bewustwording kreeg een forse stimulans met de ecotaks op wegwerpproducten.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • in de vuilniszak

    'Ik heb het je gezegd. Al het glas moet in de glasbak.' 'Wat is dat nu toch voor onzin. Ik gooi altijd jampotjes in de vuilniszak, al sinds we getrouwd zijn. En altijd hebben ze de zak meegenomen.'

    De zaak vuilniszak, Peter Eijgenhuijsen,

    met substantief ervoor


    • een rol vuilniszakken

    Later die ochtend haalt ze bij de supermarkt een rol vuilniszakken en een paar kartonnen dozen. Maar als ze op de drempel staat van het kleine kamertje waarin ze zeven jaar geleden na een overhaaste verhuizing Lisa's spullen heeft opgeslagen, zinkt de moed haar toch weer in de schoenen.

    Lisa's adem, Karel Glastra van Loon,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen