vuurbestendig


vuurbestendig 1.0

bestand tegen vuur; bestand tegen de inwerking van vuur; bestand of in enigermate bestand tegen schade door vuur; vuurvast; brandwerend; ook: bestand tegen grote hitte

Algemene voorbeelden


Samen met de kist gaat een vuurbestendig identificatiesteentje in de oven, dat overeenstemt met het nummer van de asurne.

http://www.crematorium.be/info.html

De twee speciaal ontworpen houten spatels gebruikt u om de pizza's op de bakplaat van de vuurbestendige steen te verwisselen.

http://www.tunas.nl/gebruik.html

Het Amerikaanse leger heeft gevraagd om speciale handschoenen, die stevig en vuurbestendig moeten zijn, maar waarmee soldaten toch goed kunnen sms'en.

http://www.portablegear.nl/nieuws/13661/Amerikaanse_leger_wil_vuurbestendige_sms-handschoenen.htm,

"We houden rekening met meerdere zaken. Zo vormen veranderingen in wetgeving de aanzet voor innovatie. Als daken vuurbestendig moeten zijn, bijvoorbeeld, of als niet langer met een open vlam op daken mag worden gewerkt. Dan ontwikkelen we daarvoor oplossingen."

http://epub01.publitas.com/173/41/magazine.php?spread=14.,

De kartonnen kerk is ontworpen door een Japanse architect die vaker noodgebouwen van papier maakt. Het bouwwerk is waterdicht, vuurbestendig en kan niet worden verwoest door een nieuwe aardbeving. Bovendien is het bouwen met karton redelijk goedkoop: de hele constructie zal naar schatting nog geen 4 miljoen euro kosten.

http://www.hetnieuwsvandevooruitgang.nl/tag/vuurbestendig/,

Beschermkledij tegen vuur, vlammen, warmte (EN 531/532) algemeen: brandweerkledij, petroleumindustrie, elektrische centrales, kortom voor alle werknemers blootgesteld aan vuur, vlam, radiaal- en stralingswarmte. Beantwoordt aan EN 531, 532, 533, 367 (B1), 366 (C1), 469 vuurbestendig en anti-zuur (voor bepaalde concentraties), olie- en waterafstotend behandeld.

http://www.bakk.be/index.htm

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een vuurbestendige kluis
  • vuurbestendig staal

Vuurbestendige / Hittebestendige kluis met digitaal slot. Kenmerken: elektronisch slot: eenvoudig te bedienen; digitaal toetsenbord met LCD-display; datum- en tijdsaanduiding; programmeerbare persoonlijke code (4 tot 8 digits); noodsleutel (2 st.) meegeleverd; vuurbestendig: bij blootstelling aan een temperatuur van 1010°C gedurende 1 uur blijft de temperatuur binnenin de kluis op ± 100.7°C.

http://www.marktplaats.nl/a/huis-en-inrichting/brandblussers-en-brandkasten/m640343929-vuurbestendige-kluis-met-digitaal-slot.html,

Materiaalkundige E. O. werkt aan de ontwikkeling van vuurbestendig staal. Hij onderzoekt of door het toevoegen van bepaalde ingrediënten kan worden voorkomen dat staal bij verhitting door een brand zijn sterkte verliest.

http://www.3me.tudelft.nl//onderzoek/projecten/vuurbestendig-staal/

met werkwoord


  • vuurbestendig bouwen

Hitte en vuurbestendig bouwen. Hout reageert uitstekend op vuur en hitte. Het maakt namelijk een laagje houtskool, welke een hitteschild vormt. Het oppervlak verkoolt, terwijl het daaronder liggende hout zijn stabiliteit veel langer behoudt, zodat er meer tijd is om de mensen uit een brandend huis te evacueren. Bovendien komen er bij brand weinig giftige gassen vrij.

http://twenterand.gemeentedocumenten.nl/plannen/NL.IMRO.1700.BPBG2010PH0025-/NL.IMRO.1700.BPBG2010PH0025-ont1//t_NL.IMRO.1700.BPBG2010PH0025-ont1_index.pdf

Woordfamilie


Als deel van een afleiding