vuurvogel


vuurvogel 1.0

fabeldier met het uiterlijk van een vogel dat onder meer uit een Russisch sprookje bekend is en een op vuur lijkend, schitterend verenkleed heeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vuurvogel…

is een vogel; is een dier

 • [Uiterlijk] heeft een op vuur lijkend, schitterend verenkleed
 • [Betrekking of relatie] behoort tot de sprookjeswezens

  Algemene voorbeelden


  De boze tovenaar Kosjtsjei houdt een prinses en haar elf hofdames gevangen in een tovertuin. Prins Ivan klimt over de muur en ziet een mooie vuurvogel, die eigenlijk de prinses is, en vangt haar.

  http://dansmaar.thinkquest.nl/dansmaar/voorstelling_bekijken.php?voorstelling_id=31

  Voor componisten als Igor Stravinsky en Béla Bartók was het symfonieorkest een fantastische kleurdoos. De Rus maakt daarmee expressieve en bonte tekeningen van een sprookje over een boze tovenaar, een magische vuurvogel en een dansende prinses.

  http://www.vvvarnhemnijmegen.nl/evenementen/2011/2/concert-het-gelders-orkest-vuurvogel---de-vereeniging-nijmegen,

  Het sprookje van de Gouden Vogel dat de gebroeders Grimm hebben opgenomen in hun Kinder- und Hausmärchen (1812) onder de titel 'Der goldene Vogel' (nr.57). Het sprookje komt voor in Europa, Azië, Amerika en Afrika, en het staat in de typencatalogus van Aarne en Thompson geregistreerd als AT 550, met als omschrijving: 'Search for the Golden Bird'. Het sprookje is overigens nauw verwant met AT 551: 'The Sons on a Quest for a Wonderful Remedy for their Father' [...]. In dit sprookje is de koning ziek en moet er als geneesmiddel levenswater gehaald worden dat bewaakt wordt door de vuurvogel.

  http://www.verhalenbank.nl/extra.php?info=lexicon&idnummer=SINVS055&volksverhaal_type=AT%200550&atu_type=,