wachtpost


wachtpost 1.0

speciaal ingerichte post, plaats waar de wacht wordt gehouden; post, plaats waar iemand op wacht staat

Semagram


Een wachtpost…

is een post

 • [Plaats] ligt bv. aan een grens of op een bewaakt terrein
 • [Omgeving] is een plaats waar zich doorgaans een slagboom, wachthuisje of wachthokje bevindt

  Algemene voorbeelden


  De weg op van Bandung naar Buitenzorg. Overal waar een post was van de TNI stopte hij en schoot zijn halve magazijn erover leeg. Als hazen vluchtten de Indonesische soldaten het oerwoud in. Die dachten dat er een hele compagnie amok aan het maken was. Dan schoot hij die wachtpost finaal aan flarden.

  De kus, Jan Wolkers,

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • de wachtpost passeren
  • wachtposten passeren
  • wachtposten bewaken
  • wachtposten plaatsen

  We passeren de laatste wachtpost van de Serviërs die geflankeerd wordt door een oude pantserwagen van Russische makelij. Dan volgt 200 meter niemandsland tot aan het checkpoint van de Fransen. Weer 200 meter verder begint het territorium van de moslims.

  NRC,

  Jeltsin werd zo strikt afgeschermd dat zijn bezoek de Tsjetsjenen zelf vrijwel geheel is ontgaan. Zelfs een delegatie van "het Tsjetsjeense volk", die was uitgenodigd op het vliegveld, moest anderhalf uur wachten voor ze de wachtposten mocht passeren.

  De Standaard,

  De Turkse eis was [...] dat tevens zou worden voorkomen dat er nog langer gewapende aanvallen vanuit Noord-Irak op doelen in Zuidoost-Turkije zouden plaatshebben. Om dat te bereiken werden in samenwerking met de KDP en de PUK en met geld en wapens vanuit Turkije tientallen wachtposten aan de Turks-Iraakse grens geplaatst, die door peshmerga's van de Iraaks-Koerdische partijen werden bewaakt.

  NRC,

  met adjectief ervoor


  • een Israëlische wachtpost
  • een Turkse wachtpost
  • Duitse wachtposten

  Tijdens een perskonferentie in Gaza maakten beide organizaties melding van het sterven van een zieke baby. De ambulance waarin de baby naar een ziekenhuis in Tulkarem werd vervoerd, werd bij een Israëlische wachtpost bij Kalkilya tegengehouden.

  De Standaard,

  Hij reed tot zo dicht bij een Turkse wachtpost dat hij, toen ze begonnen te schieten, maar net weg kon komen.

  NRC,

  De eerste dag ging de tocht tot Harderwijk, de dag daarop waren vader, moeder en Joop weer herenigd in Oldebroek. Na twee rustdagen ging de tocht verder. De IJsselbrug bij Zwolle werd genomen, net nadat een geallieerd toestel de naastgelegen spoorbrug in puin had geschoten [...]. Vader Van Saagsvelt vond het allemaal minder prettig. Bij de brug stonden Duitse wachtposten en in januari 1945 werden ook mannen ouder dan veertig jaar opgepakt voor arbeid in Duitsland. Maar weer ging het goed.

  Meppeler Courant,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: met

  • een wachtpost met politie en militairen

  Een autorit van Bagdad naar het zuiden kost veel tijd, want op elke vijf à tien kilometer is een wachtpost met politie en militairen ingericht waar alle voertuigen worden gecontroleerd.

  NRC,

  wachtpost 2.0

  iemand die op wacht staat; iemand die de wacht houdt; ook: groep van personen die op wacht staan

  Semagram


  Een wachtpost…

  is een persoon

  • [Plaats] staat opgesteld bij een afgesloten terrein, een omheining of een grensovergang
  • [Activiteit of handeling] staat op wacht; houdt de wacht; bewaakt

   Algemene voorbeelden


   Op de Diefdijk bij Culemborg arriveerde een automobilist met het verzoek om zijn paspoort op te mogen halen, omdat hij de volgende dag op vakantie zou gaan. "Alles stond al ingepakt, maar dat paspoort was hij vergeten", vertelt de dienstdoende wachtpost. "Die vakantie is dus mooi niet doorgegaan."

   NRC,

   Voor de deur van het derdeklas-wachtlokaal stonden twee grote wachtposten, pistoolmitrailleurs op de borst, nors voor zich uitkijkend.

   De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

   Het reizen door het land is oneindig veel gemakkelijker geworden. Langs de 104 kilometer lange weg van Spin-Boldak naar Kandahar waren er vroeger tientallen wachtposten van verschillende mujahedeengroepen. Elk daarvan eiste van voorbijgangers geld of goederen, waardoor vooral vrachtvervoer een peperdure affaire werd.

   NRC,

   Jarenlang bleven de ridders op de uitkijk staan, vanop hun wachttorens de zee afturend. Je kan bij wijze van spreken langs de kust je rug niet draaien of je krijgt wel een toren in het vizier. De wachtposten moesten via signalen de waarschuwing doorgegeven dat de vijand in zicht was maar de grote invasie bleef uit.

   De Standaard,

   Combinatiemogelijkheden


   als subject bij een werkwoord


   • salueren
   • staan
   • tegenhouden

   Bij de poort zei moeder tegen de dienstdoende militair dat hij weer naar binnen kon gaan en de wachtpost salueerde voor ons, toen we door het kleine poortje in de grote poort naar buiten gingen.

   Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

   De kloostergang was leeg. Aan de einden ervan stonden wachtposten, die zelf onzichtbaar waren en in stilte waakten.

   Duisternis bedekt de aarde, Jerzy Andrzejewski,

   Na de Slag bij Groeninge in 1302 kon een Franse vloot, op weg naar het Zwin, worden uiteengeslagen. De kustwacht bleef in staat van paraathei . Op Cadzand en Wulpen stonden wachtposten en Jan de Bruine uit Heist legerde met 25 manschappen in Damme. Deze uitgebreide voorzorgsmaatregelen konden niet verhinderen dat de Vlaamse vloot op 11 augustus 1304 bijna volledig werd vernietigd in een zeeslag bij Zierikzee.

   http://www.knokke-heist.be/product.asp?id=736

   Het Hospitaal voor Infectieziekten Nummer 1 kan iedereen zonder toestemming zo binnenlopen. Met toestemming is dat veel moeilijker. De wachtpost bij de slagboom houdt bezoekers zonder pasje onverbiddelijk tegen, maar even verderop bij een gat in de muur is inmiddels een pad uitgesleten dat rechtstreeks leidt naar misschien wel de meest geplaagde man van Moskou: dokter Nikolaj Malisjkov.

   NRC,

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • grenswachtpost
   • luchtwachtpost
   • rijkswachtpost