wangiri


wangiri 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; recht en misdaad; neologisme)

vorm van telefoonfraude waarbij iemands telefoon één keer overgaat en de oproep daarna wordt afgebroken of er een sms'je wordt gestuurd met de vraag terug te bellen, waarop de ontvanger, als hij het nummer vervolgens terugbelt, verbonden wordt met een duur betaalnummer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Wangiri…

is fraude

      Algemene voorbeelden


      Wangiri is een vorm van telefoonfraude. Iemands telefoon rinkelt één keer, waarna de oproep wordt afgebroken. Op het schermpje is te zien dat er een oproep gemist is, met een onbekend telefoonnummer erbij. Wie dat nummer belt, wordt verbonden met een duur betaalnummer en is dus geld kwijt. Het kan ook gaan om een sms'je met de vraag om te bellen. Wangiri komt uit het Japans. Wan komt van het Engelse telwoord one en verwijst naar die ene keer dat de telefoon rinkelt. Giri verwijst naar de afbreking van de oproep en komt van kiru, het Japanse woord voor 'snijden', dat ook in harakiri (letterlijk 'buiksnijding') zit.

      Taaltelefoon,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2014
      Brontaal Japans
      Vorm in brontaal wangiri
      Betekenis in brontaal idem
      Bijzonderheden In het Japanse leenwoord wangiri komt wan van het Engelse telwoord one en het verwijst naar die ene keer dat de telefoon overgaat en giri verwijst naar de afbreking van de oproep en komt van kiru, het Japanse woord voor 'snijden'.