wappie


A - Als bijvoeglijk naamwoord

wappie 1.0

((vooral) in Nederland; zeer informeel. Het woord wappie bevat het achtervoegsel -ie dat vaker in informele persoonsnamen wordt gebruikt.)

gek; niet goed wijs
Soms ook: onder invloed van drugs.

Algemene voorbeelden


In zijn slotwoord zei Holleeder: "Astrid heeft gewoon een spin in d'r hoofd. Het is elke keer de grootste onzin. In dit soort situaties zeggen wij in de Jordaan: die heb een spin in z'n hoofd. Die is wappie".

https://ivdnt.org/actueel/columns/woordhoek/wappies-nee-reltuig/?highlight=wappie

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een beetje wappie

Marco van Hoof, 28 jaar, is soms 'een beetje wappie'; angstig, teruggetrokken. Hij heeft namelijk een aanpassingsstoornis met depressieve kenmerken. Hersens zat, dat is het probleem niet. Maar zijn studie taal- en cultuurwetenschappen in Utrecht loopt er niet altijd even vlotjes mee. "Ik heb in mijn vorige opleiding heel lang niks gedaan en niemand keek ervan op. Als je op de basisschool zit, dan belt iemand je ouders. Dat hoeft op de universiteit niet ook zo te zijn, maar helemaal niets is ook nogal weinig".

Trouw,

met bijwoord


  • altijd wappie
  • erg wappie
  • heel wappie
  • helemaal wappie
  • lekker wappie

Nou kijk je gappie leeft zoet als een sappie. Bawlin' ook al was mama altijd wappie. Een goed begin is het halve werk. Maar een goed begin is maar de helft.

https://genius.com/De-jeugd-van-tegenwoordig-sterrenstof-lyrics

Dus denk je aan een complot door de overheid in zowat alle landen, want daar wordt overal hetzelfde vastgesteld. Het is erg wappie om niet na te denken.

https://twitter.com/ikbenerniet1234/status/1438175282976931843,

Sinds kort gebruiken mijn man en ik soms een pilletje (op dit moment ongeveer 1 per week). We hebben ze laten testen op de door jullie vermelde punten en ze zijn niet versneden met andere troep en zitten op ongeveer 70 a 85 mg. Nou vinden wij het zo vreemd dat mijn man al na een half uur hem behoorlijk voelt inslaan en echt heel wappie wordt terwijl ik nagenoeg geen effect voel.

https://www.drugsinfoteam.nl/vraag-antwoord/lees-een-antwoord/-/antwoord/4257069/geweldig-deze-site-ik-heb-al-veel-mensen-op-,

Op dit forum is onderhand toch wel duidelijk geworden dat die lui daar helemaal wappie zijn.

Fok!,

De twee laten zich binnen 24 uur meevoeren in de waanzinnige wilde wereld van clubs, feesten, zuipen, neuken, likken, slikken, 'lekker wappie gaan'.

de Volkskrant,

met werkwoord


  • wappie gaan
  • wappie zijn

De twee laten zich binnen 24 uur meevoeren in de waanzinnige wilde wereld van clubs, feesten, zuipen, neuken, likken, slikken, 'lekker wappie gaan'.

de Volkskrant,

Op dit forum is onderhand toch wel duidelijk geworden dat die lui daar helemaal wappie zijn.

Fok!,

B - Als zelfstandig naamwoord

wappie 1.0

(zeer informeel; neologisme. Het woord wappie bevat het achtervoegsel -ie dat vaker in informele persoonsnamen wordt gebruikt.)

iemand die gek of niet goed wijs wordt gevonden, bijvoorbeeld omdat hij in bepaalde complottheorieën gelooft of een andere mening heeft die meestal niet gebaseerd is op wetenschappelijke inzichten of op feiten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wappie…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is iemand die gek of niet goed wijs is of wordt gevonden
  • [Gedrag] gelooft vaak in bepaalde complottheorieën, bv. met betrekking tot het coronavirus

    Algemene voorbeelden


    Iedereen heeft recht op een eigen mening maar de wappies lijkt dit recht te zijn ontnomen.

    https://www.metronieuws.nl/lezerscolumn/2021/04/ben-jij-een-wappie-of-een-schaap/,

    U denkt misschien: logisch dat de wappie een wap is geworden, net zoals er naast een gekkie, moppie en pappie ook sprake is van een gek, een mop en een pa(p). Maar in het geval van wappie ligt het iets complexer. Anders dan gekkie, moppie en pappie, die (informele) verkleinvormen zijn van gek, mop en pap, is het woord wappie in de jaren negentig van de vorig eeuw zijn loopbaan in het Nederlands niet begonnen als de verkleinvorm van een zelfstandig naamwoord, maar als bijvoeglijk naamwoord, zoals in 'hij is wappie' (stoned) of 'hij is (helemaal) wappie' (niet goed snik).

    https://www.trouw.nl/cultuur-media/naast-wappies-zijn-er-nu-ook-wappen~b8977f18/,

    Ik ben een wappie geweest, in de tijd dat het nog niet hip was. Ik snap inmiddels waarom. Als gevoelig mens is de reguliere gezondheidszorg een ingewikkelde plek.

    https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20210618_23338046?utm_source=google&utm_medium=organic,

    De Holocaust wordt gegijzeld door wappies, egoïstische buurtbewoners, mensen die weer eens even hun zegje willen doen over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De Holocaust wordt altijd vergeleken met allerlei andere zaken. Wellicht dat een bezoekje aan het namenmonument sommige mensen een beetje broodnodig historisch besef kan bijbrengen als ze die oneindige lange lijst met namen voor zich zien en dan zich proberen voor te stellen dat het zou kunnen gaan om hun oma, opa, oudtante, de achterneef van hun oma, kortom: praktisch hun hele familie. Of zou dat te moeilijk zijn om mee te dealen?

    https://www.rtlnieuws.nl/columns/column/5256033/namenmonument-holocaust-protest-buurtbewoners-amsterdam,

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • wappies en wokies
    • de wokies en de wappies

    Wappies en wokies zijn bevlogen. Of beter gezegd; boos. Ze zijn groepsgewijs boos. De een op 'de witte man' en de ander op 'de elite'.

    https://www.telegraaf.nl/watuzegt/430134245/wappies-en-wokies-hebben-het-buskruit-niet-uitgevonden,

    De wokies en de wappies, ze zijn van alle tijden, ze komen uit hoeken en gaten. De vertaling van Amanda Gormans gedicht The Hill We Climb werd gecanceld omdat de beoogde vertaler volgens de nieuwe woke-wetgevers niet over de juiste huidskleur beschikt. Het kom me voor als racistisch.

    https://www.zoutmagazine.eu/wokies-en-wappies-all-around/

    Dat was wat: Bob Dylan die, op het toppunt van zijn roem, door zijn fans live werd uitgekotst. Hij werd gecanceld waar hij bij stond. De moed waarmee hij als 24-jarige het publiek op zijn nummer zette, zou je dezer dagen de slachtoffers van de wokies en de wappies toewensen.

    https://www.zoutmagazine.eu/wokies-en-wappies-all-around/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2019
    Bijzonderheden Het woord werd zeer snel populair tijdens de coronapandemie, maar ligt ook onder vuur omdat velen het een beledigend woord vinden.