wastafel


wastafel 1.0

porseleinen bak in de badkamer die dient om je te wassen, te scheren, je tanden te poetsen, etc.; wasbak

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wastafel…

is een bak

  • [Kleur] is vaak wit
  • [Deel] is voorzien van een kraan
  • [Materiaal] is doorgaans gemaakt van porselein
  • [Functie] is bedoeld om je boven te wassen, scheren, je tanden te poetsen, etc.
  • [Plaats] bevindt zich in de badkamer

Algemene voorbeelden


Paul neemt in zijn badkamer een douche, scheert zich aan de wastafel en doucht opnieuw, hij knipt zijn nagels, maakt zijn oren schoon en kleedt zich aan.

Liefdesdood, Oscar van den Boogaard,

Hij loopt naar de wastafel en draait het warme water open. Ook hier komt er alleen koud water uit. Hij wast zijn gezicht en concentreert zich op de komende minuten.

De asielzoeker, Arnon Grunberg,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • (de) dubbele wastafel

De badkamer ernaast was gewelfd en had een enorme ronde, rose marmeren badkuip op een verhoog, vergulde kranen, dubbele wastafel met erboven spiegels, een rij halogeenspots, zwarte handdoeken op rekken, in een van de hoeken stond een witmarmeren buste van een kale romeinse patriciër met een haviksneus.

Drugs, Jef Geeraerts,

Ook extra ruimte in de badkamer staat hoog genoteerd. Waarschijnlijk omdat er zoveel tweeverdieners zijn. De dubbele wastafel is beslist functioneel, vooral als er ook kinderen zijn, maar deze vraagt wel om ruimte.

http://www.demakelaer.nl/makelaer.htm

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • de wastafel in de badkamer

Hier is de vloer afgewerkt met blauwe hardsteen, een materiaal dat ook elders in de woning frequent opduikt. Zo is het gebruikt voor de raamtabletten in de leefruimte, voor de afwerking van het werkblad in de keuken en van de wastafel in de badkamer.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • boven de wastafel

Tandpasta vind je in het kastje boven de wastafel. Daar ligt ook nog een nieuwe tandenborstel. Slaap lekker.

Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

In de beker op het plankje boven de wastafel stond de nog nauwelijks gebruikte tandenborstel die Kees Berkenbosch vlak na het overlijden van zijn vrouw voor Lilly had gekocht.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

Toen ze in de spiegel boven de wastafel keek, zag ze haar vermoeide, kleine ogen, omkranst met rimpeltjes die diep in haar huid sneden.

Arend, Stefan Brijs,

met telwoord ervoor


  • twee wastafels

De keuken is uitgerust met een kookplaat, een oven, afzuigkap, koelkast en witte keukenkasten. In de badkamer staan een badkamermeubel met twee wastafels, een bad of een douche en toilet ter beschikking. De koper kan afwijken van de standaarduitvoering tegen een min- of meerprijs.

http://www.youngbudgethomes.be/

met bezittelijk voornaamwoord


  • haar wastafel
  • zijn wastafel

Hij kon Elvire alleen maar aanraden om het planchetje boven haar wastafel ook te ordenen. En waarom niet op dezelfde manier? Links een glas met tandenborstel en tandpasta, rechts een flesje deodorant, daartussen spulletjes van hoog naar plat. Die kleine symmetrie tussen hun wastafels zou het rommeltje al minder een rommeltje doen lijken.

Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

Hij had toen ook al zoveel rotzooi op zijn wastafel staan. Groene brillantine. Spuugordinair. Bulgaria. Het droop langs zijn wangen naar beneden.

De kus, Jan Wolkers,

met ander, nevengeschikt substantief


  • douche, wastafel en toilet
  • toilet, wastafel en douche

Uw woning: 55 m², woonkamer met open haard, zithoek en eethoek. Open keuken met 3 kookplaten, magnetron en koffiezetapparaat. Badkamer met douche, wastafel en toilet.

http://om.happyhome.nl/ShowMap.aspx?Code=F-10140%2f1

Aan de zijkanten van het gebouw bevinden zich vier grote groepskleedkamers, geschikt voor elke teamgrootte en uiteraard voorzien van een groot aantal douches en toiletten. Hier zijn ook de aparte arbiterkleedkamers te vinden, die ook beschikken over een toilet, wastafel en douche.

http://www.americahal.nl/cgi-bin/plan_desc.html

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen