wat de boer niet kent, dat eet hij niet


wat de boer niet kent, dat eet hij niet 1.0

iemand lust alleen maar wat hij of zij kent en staat niet open voor nieuwe gerechten
Vaak in de verkorte vorm wat de boer niet kent ....

Algemene voorbeelden


Of neem de gezinnetjes 'Kuifje-in-Lloret'. Pindakaas, aardappelen en ingevroren andijvie en bloemkool nemen ze in de caravan mee. Ze doen eer aan het gezegde 'wat de boer niet kent eet hij niet'. En als de aardappelen en blomkool op zijn? Geen nood want zij en andere 'Kuifjes' kunnen terecht bij de talrijke Hollandse patatzaken.

http://www.slutzky.nl/artik.htm

Ik vraag me af of de typisch Hollandse maaltijd van aardappelen, vlees en groente onze multiculturele samenleving en globalisering zal overleven [...]. Toch denk ik dat het nooit helemaal van het dagelijkse menu zal verdwijnen, wat de boer niet kent dat eet hij niet en daar zou hij best wel eens heel vasthoudend in kunnen zijn.

http://www.kun.nl/quetzalcoatl/cultus/,

De niet-kenner zal vaak zo'n vreemd gerecht afwijzen onder het motto. 'Wat een boer niet kent, eet hij niet.'

http://www.aditus.nl/

wat de boer niet kent, dat eet hij niet 2.0

iemand staat niet open voor nieuwe dingen en blijft liever op bekend terrein

Algemene voorbeelden


In het begin werd reggae in de Engelse disco's belachelijk gemaakt. De Skinheads [...] draaiden deze muziek echter wel, en hierdoor werd hij ook in Engeland populair. Europa volgde snel, daar doen ze niet moeilijk over muziekstijlen, als het maar goed klinkt. Amerika was een moeilijke vesting, de mensen hadden een instelling van 'wat de boer niet kent, eet hij niet'.

http://www.students.cs.uu.nl/people/jvreeken/HTMLs/Nl/inleiding.htm

Uit het principe 'wat de boer niet kent, dat vreet 'ie niet' volgt dat presenteren van een volledig nouveauté evenmin zin heeft, simpelweg omdat de verblufte eindverbruiker niet de gelegenheid kan worden geboden om in alle rust te oordelen, hetgeen subiet resulteren zal in een pertinente afwijzing.

http://www.autokompas.nl/archief/Jaarboek/1999/Voer_voor_zenuwpezen/index.html,