waterproductiviteit


waterproductiviteit 1.0

(neologisme)

het aantal geoogste kilo's van een gewas gedeeld door het aantal liters water dat voor de productie van dat gewas nodig is; gebruikte hoeveelheid water per kilo geoogst gewas

Semagram (extra betekenisinformatie)


Waterproductiviteit…

is productiviteit

      Algemene voorbeelden


      Het aantal liters water dat nodig is om een kilo voedsel te produceren is de laatste dertig jaar in de hele wereld afgenomen. Dat betekent dat de waterproductiviteit, het aantal geoogste kilo's van een bepaald gewas gedeeld door het waterverbruik, is gestegen.

      http://vorige.nrc.nl/wetenschap/article2553580.ece/Waterproductiviteit_van_de_landbouw_kan_wereldwijd_omhoog,

      Waterproductiviteit wordt uitgedrukt als de hoeveelheid gewas dat wordt geproduceerd met een bepaald volume water. Een hogere waterproductiviteit betekent dat voor een soortgelijke plantaardige productie minder water wordt gebruikt.

      http://www.spaceplaza.nl/wereldwijde-waterproductiviteit-landbouw-in-kaart-695.html,

      Globaal gezien wordt water bespaard als landbouwproducten worden verhandeld vanuit regio's met hoge waterproductiviteit naar deze met een lage waterproductiviteit. Als de voornamelijk importerende landen al de landbouwproducten die ze importeren uit binnenlandse productie zouden halen, dan zouden ze 1,6 miljoen m³ water meer nodig hebben. Echter, deze producten worden in de exporterende landen gemaakt met 'slechts' 1,2 miljoen m³ water, waardoor er wordt bespaard in de globale waterreserves met 400 000 m³ per jaar door import/export.

      http://www.11.be/themas/artikel/detail/virtueel_water_watervoetafdruk_enkele_weetjes_feiten_cijfers,106657,

      In de marge van de Internationale Waterconferentie zei professor Jan Lundqvist van het Stockholm International Water Institute (SIWI) dat 'het verbeteren van de waterproductiviteit en het verminderen van de waterverspilling' ervoor kan zorgen dat armen beter eten krijgen en dat er genoeg beschikbaar is voor groeiende bevolkingen.

      http://www.mo.be/artikel/belgische-grootbanken-speculeren-op-voedsel,

      Agrobiodiversiteit speelt op zowel het genetische en soorten niveau, als op het ecosysteem niveau, en Ontwikkelingssamenwerking richt zich op beide. Centraal staat het streven naar behoud en de verduurzaming van het gebruik in het kader van armoedebestrijding. Daarnaast zal Nederland, op verzoek van ontwikkelingslanden, innovatiecentra voor duurzame landbouw helpen versterken om lokale kennis, technieken en ervaring op het terrein van bodem- en waterbeheer beter te benutten en het verhogen van opbrengsten en de waterproductiviteit te bevorderen.

      https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/25946/kst-25946-3?resultIndex=11&sorttype=1&sortorder=4,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst leenvertaling
      Vroegste datering 2001
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal water productivity
      Betekenis in brontaal idem