waterremmend


waterremmend 1.0

(wetenschap; politiek en bestuur; natuur, milieu en energievoorziening; techniek en technologie)

een remmende werking hebbend op water; waardoor de watertoevoer of de gevolgen daarvan beperkt worden; de watertoevoer beperkend; in zekere mate waterwerend

Algemene voorbeelden


In COB verband zijn recent nieuwe lekdetectiemethoden getoetst in een veldproef. Het doel van het onderzoek is het operationeel maken van (een gereedschapskist van) methoden voor de opsporing van lekken in waterremmende constructies.

http://www.cob.nl/kennisbank/webshop/artikel/lekdetectie-in-waterremmende-constructies.html,

Waar stalen beschoeiing niet haalbaar is, past SOILTECH CSM (Cutter Soil Mix) toe. Hierbij wordt de grond als bouwstof hergebruikt. De grond wordt gefreesd en gemengd met een groutmengsel dat aangepast is aan de grondgesteldheid. Lees meer over de gebruikte techniek. De techniek garandeert als eindresultaat waterremmende, dragende muren en een zeer beperkte restfractie grond.

http://www.soetaert.be/nl/activiteiten2.htm

In het verleden is er veel in de grond in de bouwput gebeurd, er zijn veel boringen, groutkolommen en andere obstakels in de grond gebracht. Het is niet exact bekend waar welke verstoring in de grond zit, waardoor vooraf niet met zekerheid is te stellen of het ontwerp voldoende waterremmend is.

http://dickhrst.home.xs4all.nl/stndp/menn/2009/vvi2009092318b1.html,

Als je waterdichte middelen aan de binnenkant er op smeert, zal door het water dit er weer van af worden gedrukt. Daarom moet je pleisteren met middelen die waterremmend zijn maar niet waterdicht, zoals dus zand-cement specie al dan niet met een stukje muur.

http://www.klusidee.nl/Forum/about48789.html,

Afdichtingsschermen op basis van een speciaal bindmiddel bieden een uitstekende oplossing voor de beheersing van grondwaterbewegingen. Deze schermen zijn uitvoerbaar voor horizontale en verticale toepassingen en blijken duurzaam waterremmend.

http://www.heidelbergcement.com/NR/rdonlyres/A996BFEC-98B4-4300-A9A2-25F7F3DD7A36/0/Waterremmendeschermen.pdf

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een waterremmende laag

Mocht het grondwater toch de verontreiniging opnemen, dan wordt dat weggepompt en vervolgens gezuiverd. De isolerende bovenafdekking bestaat uit een zand- en een waterremmende laag.

Het Parool,

B&W praktiseert de horizontale bodeminjectiemethode. Dit is een bestaande methode, die echter met nieuwe technologie wordt uitgevoerd en die zeer concurrerend is. Met deze techniek wordt een horizontale waterremmende laag onder de te graven bouwput aangebracht. Deze methode komt vooral in aanmerking als een natuurlijke waterremmende kleilaag ontbreekt.

http://www.bwgrond.nl/grondinjectie/59907375/Grondinjectie/Horizontale_bodeminjectie

  • een waterremmend scherm

In plaats van een palenfundering kan men dan volstaan met een veel goedkopere fundering op staal. Ook is deze techniek goed toe te passen onder dijken als een soort waterremmend scherm.

http://www.bouwtechnologie.nl/

Voor met de bouw van de sluis kan worden gestart, moet het grondwaterniveau naar beneden. Daarom wordt rond de locatie van de bouwput allereerst een waterremmend scherm aangebracht van cement-bentoniet dat insijpelend grondwater tegenhoudt. Zo kan het grondwaterpeil stabiel worden gehouden.

http://www.deurganckdoksluis.be/en/node/146

C.V.R. startte in 1994 als eerste in België met het uitvoeren van secanspalenwanden met palen met een kleine diameter (43 cm). Een secanspalenwand is de ideale wand voor een bouwputbeschoeiing. De wand, bestaande uit primaire en secundaire, in elkaar oversneden palen, vormt een ondergronds, grondkerend en waterremmend scherm.

http://www.cvr.be/techniques/Secanspalenwanden/Description.aspx,

  • een waterremmende wand

Door het plaatsen van een schermwand of een combinatie scherm/foliewand kan een waterremmende of waterkerende wand verkregen worden.

http://www.emis.vito.be/techniekfiche/techniek-scherm-foliewand,

Verticaal waterkerend. Door het plaatsen van een schermwand bestaande uit cement-bentoniet of een combinatie scherm/foliewand kan een waterremmende of waterkerende wand verkregen worden.

http://www.bodembreed.nl/

met werkwoord


  • waterremmend maken

De damwanden zorgen ervoor dat de bouwkuip, ten behoeve van de kelder onder het gebouw, waterremmend kan worden gemaakt en daarna kan worden uitgegraven. Aansluitend worden binnen de damwanden funderingspalen aangebracht volgens een trillingsarme methode.

http://www.nieuwhc.nl/ontwikkeling-de-vredenburg-op-schema.html,

Injectie met ultrafijn cement. Bij deze techniek wordt de toegankelijke holle ruimte van het korrelskelet gevuld met een suspensie van water en zeer fijne cementdeeltjes, met een gemiddelde korreldiameter van ongeveer 2 micrometer. De vullingsgraad in de grond bedraagt normaliter 60-80 procent. Het doel is grondversterking of het waterremmend maken van een grondlaag, bijvoorbeeld bij een lekkende kelderwand of bij het ontbreken van een kleilaag onder een aan te leggen bouwput.

http://www.bouwtechnologie.nl/

  • waterremmend werken

'We gaan naar een kennisindustrie rondom toekomst- en klimaatbestendigheid van de Gebouwde Omgeving', stelt Van Dommele. Dat betekent volgens Van Dommele concreet ogen en oren openhouden en inspelen op (maatschappelijke) ontwikkelingen. Een goed voorbeeld daarvan noemt hij de totstandkoming van dak- en wegtransitie. 'Het ontwikkelen van bijvoorbeeld daken die energie leveren en waterremmend werken waardoor er minder overtollig regenwater via het riool hoeft te worden afgevoerd, en groendaken die de luchtkwaliteit verbeteren.'

https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:6Z83Emk9pKAJ:www.psibouw.nl/details/kennis?m%3Dfiles%26doc_id%3D189+%22waterremmend+werken%22&hl=nl&gl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESitt1v8XY02pPlV2cJLHi9ca96LQ-32cohm2XbhMn1XufCsuy8nDNQtBZJTJxJ5rPlCC_wOSRmAkfr9gR9GmtXBcZMMpeSnCAGXj1fGFCWLi9PKpcp6FOG3WSG912j0zwFb7AeK&sig=AHIEtbSqSVahyiBfFUPTuYFwlXysRlSURw