watskeburt


watskeburt 1.0

((vooral) in Nederland; informeel; neologisme)

wat is er gebeurd; hoe gaat het; alles goed
Wordt vooral in hiphopkringen gebruikt en in het algemeen door jongeren en lijkt de Nederlandse pendant van what's happening 'wat gebeurt er; hoe gaat het' dat in het Amerikaans-Engels veel wordt gebruikt, naast ook what's up; vergelijk ook fa waka, letterlijk 'hoe loopt het' voor 'hoe gaat het' in het Surinaams.

Algemene voorbeelden


Je bent een sjembek dat zeurt, man je weet niet watskeburt, je bent een mc dat front, man je komt niet tot de grond (tot de kront) tot de kront (tot de kront) tot de kront, je bent een mc met crowd maar je weet niet wat is njew (wat is njew?) wat is njew (wat is njew?) wat is njew, je bent een sjembek zonder cloud en je bent niet bout it bout (bout it bout) bout it bout (bout it bout) bout it bout.

http://archief.flabber.nl/archief/012205.php

Watskeburt?! Na enkele dagen vol stress, verbazing en extra werk kan ik een beetje tot rust komen. Veel uitleg is er niet meer nodig als ik alle tweets en bezorgde mailtjes bekijk. De expo verhuist zoals gepland deze zondag naar Gent-Sint-Pieters, nadien naar Mechelen en als laatste halte Brugge. En gelukkig is er niets beschadigd aan de dure installatie.

http://evyraes.wordpress.com/2011/09/30/watskeburt/

Je kent ze wel, groepen die even populair waren met een nummertje en waar je nu van afvraagt waskeburt met hun? Dus ... watskeburt met de Kemphanen. Welk dorp treden ze tegenwoordig nog op. Hehe, neppe shit was dat.

http://forum.nlhiphop.nl/topic/10244

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2004
Periode opkomst 2004
Bedenker De Nederlandse hiphopgroep De Jeugd van Tegenwoordig bracht in 2004 de single 'Watskeburt' uit, die een enorm succes werd en een doorbraak voor de groep betekende, waarna 'watskeburt' ook veelvuldig in bredere kringen als tussenwerpsel werd gebruikt.