wedstrijdvogel


wedstrijdvogel 1.0

((vooral) in Suriname)

vogel die wordt ingezet als deelnemer bij zangwedstrijden, snelheidswedstrijden of vogelshows; vogel die aan wedstrijden meedoet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wedstrijdvogel…

is een vogel

  • [Activiteit of handeling] doet mee aan zangwedstrijden, snelheidswedstrijden of vogelshows

    Hoofdsemagram: vogel


    Algemene voorbeelden


    Voor dat laatste extra puntje op de show moet uw wedstrijdvogel er tip top uitzien.

    http://www.vogelmarkt.net/add_detail.asp?ber_id=686810

    De belangrijkste factor bij de training van de wedstrijdvogel is kennis van zijn karakter. De trainer moet zich dagelijks met de vogel bezighouden en vooral in de zangperiode zal de vogel veel aandacht moeten krijgen.

    Kooizangvogels in Suriname, H. Th. Chiang San Lin,

    De Surinaamse mannen hebben geluk deze zondag. Het is windstil en nog net niet te koud voor hun tropische vogels. Sommigen hebben hun wedstrijdvogel op het dak van hun wagen gezet. Dan kunnen ze vast aan de geluiden wennen.

    Trouw,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • kosten

    In Suriname lopen mannen op straat met hun kooitjes met twatwa's en picolets - een vinkachtige vogelsoort - om te laten zien dat ze wat zijn. Het is zoiets als pronken met een Rolex-horloge. Twatwa's zijn duur, maar het gaat niet alleen om geld [...]. Een wedstrijdvogel kan 5000 euro kosten, maar met de wedstrijden zelf is niks te verdienen. Het gaat om het winnen.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/3309512/2012/09/01/De-uitspatting.dhtml,

    met adjectief ervoor


    • de snelste wedstrijdvogel

    Naar verluidt was het Sir Hugh Beaver, de directeur van de brouwerij Guinness, die in 1951 op het idee is gekomen van het Guinness Book of Records. Hij en zijn jaagmakkers zouden er niet uit zijn gekomen welke vogel nu de snelste wedstrijdvogel van Europa was: de goudplevier of het korhoen.

    De Standaard,

    met substantief ervoor


    • een aantal wedstrijdvogels

    De braderie is gratis toegankelijk voor iedereen, met volop muziek, activiteiten voor jong en oud. Vogellust is op de braderie aanwezig als standhouder. Vogellust presenteert zich met het showen van een aantal wedstrijdvogels. Tevens is er een grote verkoopklasse van allerlei soorten vogels.

    http://www.vogellust.nl/braderie.htm

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een tentoonstellingsvogel en wedstrijdvogel

    De kleine grasparkiet als tentoonstellings- en wedstrijdvogel. In elk geval is de kleurstelling een beoordelingspunt. Alle mutaties van kleuren en kleurcombinaties zijn denkbaar. Maar als wordt uitgegaan van de TT-parkiet zullen ook de vorm van kop en ruglijn meetellen.

    http://members.home.nl/hwjvanderlinden/Bush%20Budgies/nederlands/Belangrijk/Discussie.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding