wegjorissen


wegjorissen 1.0

((vooral) in Nederland,informeel,neologisme,internet)

( Met betrekking tot zaken, en soms ook personen)
verwijderen; schrappen; weghalen; uitwissen
Eerst vooral van het verwijderen van reacties en posts op internet door een moderator; later ook in algemener gebruik.

Semagram


Wegjorissen…

is een handeling

   Algemene voorbeelden


   Wegjorissen ontstond rond 2005 op weblog GeenStijl, waar een moderator met de bijnaam Joris von Loghausen ongewenste lezersreacties systematisch ging verwijderen met de mededeling 'weggejorist'. Sindsdien verspreidt wegjorissen zich over het internet. Zelfs de traditionele media citeren het gebruik van dit woord de laatste tijd steeds vaker, waardoor de bekendheid ervan toeneemt. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat wegjorissen, jorissen en mogelijk ook af- en uitjorissen over enige tijd onderdeel zijn van de (informele) omgangstaal.

   http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/3486428/2013/08/03/Verwijderen-wordt-steeds-vaker-wegjorissen.dhtml,

   Guez heeft namelijk een bedrijfje opgezet dat facebookgebruikers 'likes' verkoopt en daar is Facebook niet zo blij mee. Nadat het eerder al het facebookprofiel van Guez wegjoriste, kreeg de beste man een aantal weken geleden een brief van de 'echte' Mark Zuckerberg met het verzoek te stoppen met zijn bedrijf. Zou hij dat niet doen, dan overwoog Facebook 'gepaste maatregelen' te nemen.

   http://www.spitsnieuws.nl/tech/2011/12/facebook-gaat-mark-zuckerberg-aanklagen,

   De aankomende Grexit laat nog héél even op zich wachten, maar MinFin Yanis Varoufakis wordt alvast weggejorist uit het onderhandelingsproces.

   http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/04/varoufakis_bijna_weggejorist_u.html,

   En toch vraag ik me af wat nou de consequenties voor GS zijn. Iemand wegjorissen mag dus niet meer. Ik zou maar oppassen, knullen!

   http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2005/11/er_mag_weer_beledigd_worden_1.html,

   Etymologie


   Aard herkomst inheems woord
   Vroegste datering 2005
   Bijzonderheden Het woord wegjorissen is waarschijnlijk verzonnen door weblog GeenStijl, waar een IT'er die Joris heette de posts en vooral reacties in de gaten hield en modereerde: als hij iets verwijderde, werd er gezegd dat de reactie 'weggejorist' was.