wegpieteren


wegpieteren 1.0

( Gezegd van mensen of zaken)
langzaam in een steeds slechtere toestand raken; geleidelijk aan verpieteren; langzaam wegkwijnen
Het woord wegpieteren is eigenlijk een contaminatie van wegkwijnen en verpieteren die beide 'langzaam in een steeds slechtere toestand raken' betekenen, en elkaar in deze combinatie versterken.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Wegpieteren…

is een toestand

      Algemene voorbeelden


      Echte oorlogsvluchtelingen moeten hier niet "wegpieteren" in een uitkering, maar moeten aan de slag.

      De Telegraaf,

      Hoe voelt het dan, als diezelfde politiek vindt dat je voor je uitkering iets "terug moet doen voor de samenleving"; een zogenaamde tegenprestatie? Dat lijkt me behoorlijk zuur. De verplichte tegenprestatie is niet alleen zuur, maar ook nog eens onnodig. Mensen in een uitkering maken zich over het algemeen al bijzonder nuttig via vrijwilligerswerk. Niemand wil immers wegpieteren achter de geraniums.

      https://veenendaal.sp.nl/blog/alle/jan-breur/2015/03/hoezo-tegenprestatie,

      "Als je achteraf ziet wat er in een jaar aan koopkracht uit de geïndustrialiseerde wereld is weggezogen via de olieprijsverhoging, dan resteert een conclusie: het is verbazingwekkend hoe gering de schade is geweest in de periode 1974-1978. In 1976 hadden we bijvoorbeeld een sterk herstel, dat vervolgens is weggepieterd".

      https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010621980:mpeg21:a0327,

      Van Norden: "Het Parool kwam uit de oorlog voort als de leading paper voor de intellectuelen, de kunstmensen, de universiteitsmensen, de studenten, en onze redactie bestond uit een heel tableau van fameuze journalisten en medewerkers. Dat is later allemaal wat weggepieterd."

      https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010856763:mpeg21:a0724,