wegpiraat


wegpiraat 1.0

bestuurder van een motorvoertuig die roekeloos rijdt en een gevaar vormt voor de andere weggebruikers; iemand met een roekeloos rijgedrag

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wegpiraat…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] bestuurt een motorvoertuig
  • [Wijze] rijdt roekeloos en onverantwoordelijk
  • [Betrokkene] is een gevaar voor de andere weggebruikers

    Algemene voorbeelden


    De agenten haalden met hun burgerauto op de snelweg A27 bij Utrecht een aantal vrachtwagens in, toen er plotseling een Ford achter hen opdook. De bestuurder van deze wagen ging op een afstand van 1,5 meter achter de agenten hangen. Toen het opjagen niet hielp, begon hij bovendien lichtsignalen te geven en te toeteren. [...] De Utrechter, die kennelijk niet begreep met wie hij te maken had, ging echter onbekommerd door met zijn wangedrag. Hij reed de politiewagen voorbij en sneed die zo de pas af, dat de agenten moesten uitwijken naar de vluchtstrook. Pas enkele honderden meters verder drong tot de wegpiraat door dat het ernst was en zette hij zijn auto alsnog aan de kant.

    De Telegraaf,

    Gelderland heeft horkenlijn voor wegpiraten. Een hork in het verkeer is iemand die opzettelijk een gevaarlijke en brutale verkeersovertreding begaat. Kortom iemand die asociaal verkeersgedrag vertoont. Met die definitie heeft de regiopolitie Gelderland-Midden gisteren de speciale horkenlijn in gebruik genomen.

    Provinciale Zeeuwse Courant,

    Gisteravond arresteerde de politie een 41-jarige wegpiraat. De man, die eerder op politiemensen inreed, overtrad geregeld vrijwel alle verkeersregels en bracht daarmee andere weggebruikers in gevaar.

    Het Parool,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding