weidewinkel


weidewinkel 1.0

((vooral) in Nederland)

heel grote, vrijstaande winkel buiten de bebouwde kom, zoals een bouwmarkt of een tuincentrum

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een weidewinkel…

is een winkel; is een bedrijf

  • [Afmeting] heeft relatief zeer grote afmetingen
  • [Functie] dient om een heel groot assortiment aan te bieden op een plek met een lage grondprijs, waar veel mensen kunnen parkeren
  • [Plaats] bevindt zich buiten de bebouwde kom
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een grootschalige winkel
  • [Waardering] wordt door sommigen gezien als een bedreiging voor de winkels binnen de bebouwde kom, als een smet op de schoonheid van het landschap en als een veroorzaker van de toename van het autoverkeer
  • [Verscheidenheid] kan allerlei verschillende soorten winkels betreffen, zoals een tuincentrum, sanitairwinkel, bouwmarkt, hypermarkt of woonwarenhuis

Algemene voorbeelden


Ja, als je onder de viaducten en over de rotonden ijlt zie je niets dan ellende: torenflats, weidewinkels, vangrails, baggerkranen, parkeerterreinen, hoogovens, voetbalvelden, fabriekspijpen, saaie populieren aan hopeloos koelwater staand. 't Is een en al buitenwijk en braakland geworden, dat aardige land van de schoolplaten en de uitstapjes.

Twee eendjes en wat brood, Renate Rubinstein,

Van oudere datum dan de Vierde nota is het aan het locatiebeleid verwante PDV/GDV-beleid, bedoeld om grootschalige detailhandelsvestigingen in het buitengebied - 'weidewinkels' en dergelijke - aan regels te binden.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • verrijzen

We zijn in Les Landes, van oudsher toevluchtsoord voor succesvolle Parijzenaars. Dus verrijst er in elk nietig dorpje een weidewinkel van jewelste om te voldoen aan de gastronomische behoeften van deze rentenierende elite.

https://www.trouw.nl/nieuws/de-fransen~bf4651c2/,

met adjectief ervoor


  • de allereerste weidewinkel
  • zogenaamde weidewinkels

Terwijl Akkermans in 1973 zijn schuur al aan het inrichten was met stellingen vol levensmiddelen, worstelde de gemeente Fijnaart en Heijningen met het idee dat de allereerste weidewinkel van Brabant op haar grondgebied zou komen.

https://www.bndestem.nl/moerdijk/eerste-weidewinkel-in-plaats-van-vlasfabriek~aab5bd05/,

Grotere en nieuwe winkels mogen zich van regiobestuur Holland Rijnland vestigen aan randen van dorpen of steden [...]. De nieuwe regel vormt een uitzondering op het terughoudende beleid ten aanzien van zogenaamde 'weidewinkels'. Bouwmarkten en tuincentra kunnen zich hierdoor makkelijker vestigen op plekken buiten de bebouwde kom.

Leidsch Dagblad,

in voorzetselgroep


  • het verbod op weidewinkels

Minister Dekker van VROM wil meer recht doen aan de dynamiek in de detailhandel. In haar vorig jaar verschenen Nota Ruimte stelt ze vast dat er bij ons 'in tegenstelling tot het buitenland nauwelijks weidewinkels zijn'. Dus heeft de overheid het uitdrukkelijke verbod op weidewinkels laten varen.

https://www.qumedia.nl/index.php?page=nieuws_bericht.php&id_nieuws=5205&rubriek=Actueel&blad=8&lang=NL&zoeken=&zoeken_classificatie=60,

  • de komst van weidewinkels

Van het rijtje 'privatisering, flexibilisering, deregulering' (de tijd van de -ismes is voorbij, leve de -ering) staat de laatste nog het minst ter discussie. Misschien omdat het zo lekker vrij klinkt, minder regels. Bovendien is versoepeling van pakweg de vestigingswet nu eenmaal niet het meest opwindende item. Tot het moment dat de winkels in stads- en dorpscentra massaal het loodje leggen door de komst van 'weidewinkels' die tot voor kort dankzij die vestigingswet grotendeels verboden waren.

http://www.groene.nl/1996/16/mr_waard.html,