weigervrij


weigervrij 1.0

((vooral) in Nederland; neologisme)

waar niet (meer) geweigerd wordt; zonder weigerambtenaren

Algemene voorbeelden


Vier van de 21 trouwambtenaren in de Utrechtse Heuvelrug weigeren om paren van hetzelfde geslacht in de echt te verbinden [...]. Volgens de telling van het COC zijn er in heel Nederland meer dan honderd weigerambtenaren werkzaam. Vier jaar geleden spraken D66, GroenLinks, PvdA, SP en VVD af, om op termijn alle gemeenten weigervrij te maken.

http://epaper.bdu.nl/dekaap/epaperarchive/2011/06-03/epaper/12221992.htm,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een weigervrije gemeente
  • weigervrije gemeenten
  • weigervrije gemeentes

Het COC, de belangenvereniging voor homo's noemt Veenendaal op basis van de antwoorden van de gemeente op een toegezonden vragenlijst een 'weigervrije gemeente'. Dat betekent dat er geen ambtenaren werken met gewetensbezwaren.

http://www.coc.nl/jouw-belangen/toch-weigerambtenaren-in-veenendaal,

Homobelangenorganisatie COC schrapt Amsterdam van de lijst van 'weigervrije' gemeentes. In de hoofdstad blijken er toch twee trouwambtenaren in dienst te zijn die weigeren om homokoppels te trouwen.

http://dichtbijnederland.nl/page/detail/790874/Amsterdam%20niet%20langer%20weigervrije%20gemeente,

De Berkellandse PvdA-fractie wil [...] via een motie afspreken geen ambtenaren aan te nemen die bezwaren hebben met het trouwen van stellen van gelijk geslacht. Berkelland heeft nu veertien bijzondere ambtenaren van de burgerlijke stand. Geen van hen heeft ooit aangegeven problemen te hebben met het formaliseren van relaties tussen twee mannen of twee vrouwen, aldus een gemeentewoordvoerder [...]. Waar gemeenten afspreken geen gewetensbezwaarden als ambtenaar aan te nemen, ontstaan 'weigervrije' gemeenten.

http://www.destentor.nl/regio/lochem/berkelland-weigervrije-gemeente-1.2629790,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2007