werkloze


werkloze 1.0

iemand die geen baan, geen werk heeft; iemand zonder baan, zonder werk; iemand die werkloos is; werkloos persoon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een werkloze…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft geen baan, geen werk; is werkloos
  • [Geslacht] is een man of een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Wat is trouwens een "echte" werkloze? Om een internationale vergelijking van de werkloosheidscijfers mogelijk te maken, stelde de Internationale Arbeidsorganizatie (IAO) een definitie op: een werkloze is (1) iemand die niet werkt, (2) onmiddellijk beschikbaar is voor een betrekking en (3) er aktief naar zoekt.

    De Standaard,

    Een werkloze die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, heeft geen recht meer op werkloosheidsuitkeringen vanaf de eerste dag van de maand volgend op die waarin hij deze leeftijd heeft bereikt.

    http://socialsecurity.fgov.be/alles_wat_u_wilde_weten/2001/allyouwa2001_n-new.pdf,

    Om te voorkomen dat werklozen in de langdurige werkloosheid zouden verzeilen, is het belangrijk hen bij hun zoektocht naar werk te begeleiden en op te volgen. Deze begeleiding kan verschillende vormen aannemen, gaande van hulp bij sollicitaties tot het verstrekken van opleidingen.

    http://meta.fgov.be/pdf/pd/nldf29a.pdf,

    Ingrepen in de sociale zekerheid vormen het derde hoofstuk van het programma. Naast de brugpensioenen heeft de regering werklozen en zieken op het oog. De leeftijd waarop werklozen het recht hebben langer dan een jaar dopgeld te ontvangen, wordt opgetrokken van 42 tot 45 jaar en de bijdragen aan de ziekteverzekering worden bevroren.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • jonge werklozen
    • oudere werklozen

    "Waarom richten we niet meer werkmaatschappijen op, die jonge werklozen in dienst nemen en werk laten doen dat nu niet gedaan wordt, zoals klusjes, zorg." "Gebeurt al", reageerde Melkert. Van Wijnbergen sprak van "nep-banen". "Je stopt werklozen in een plan en ze tellen niet meer mee in de statistieken."

    NRC,

    De statistieken dalen, maar de werkloosheid niet. Dat blijkt uit de forse toename van de groep oudere werklozen. Het gaat om vijftig-plussers zonder baan die een uitkering krijgen, maar die niet langer in de cijfers worden opgenomen.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: aan

    • werklozen aan een baan helpen
    • werklozen aan het werk helpen

    Door bedrijven een belastingverlaging te geven als zij lager opgeleiden in dienst nemen, kunnen veel werklozen aan een baan worden geholpen.

    NRC,

    Dijkstal en De Graaf zijn verder sceptisch over de PVDA-voorstellen om werklozen aan een baan te helpen en het aantal arbeidsongeschikten terug te dringen.

    NOS Nieuws,

    De aanbesteding van zogeheten reïntegratieactiviteiten heeft een averechts effect gehad. Die had tot meer concurrentie moeten leiden tussen bedrijven die arbeidsongeschikten en werklozen aan het werk helpen, maar heeft de concurrentie juist belemmerd.

    Het Financieele Dagblad,

    in voorzetselgroep


    • (uitkeringen) betalen aan werklozen
    • hulp aan werklozen
    • uitkering (verstrekken) aan werklozen

    Het arbeidsbureau heeft een lange traditie van hulp aan werklozen. Die begon met sollicitatieclubs waar je een nette en effectieve brief leert schrijven. Vervolgens ging men 'open sollicitaties' propageren.

    NRC,

    "Waarom blijven we uitkeringen betalen aan werklozen die thuis moeten blijven zitten; die uitgesloten worden van de arbeidsmarkt. Terwijl er zoveel werk is: opvang van kinderen en bejaarden, verkeersveiligheid, milieuzorg,... Zoveel werk dat nu niet gebeurt, of in het zwart. Maak daar banen van."

    De Standaard,

    De eerste rondes zijn van start gegaan. Dit gebeurt onder toezicht van het LISV, het Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen dat ondermeer toeziet op het werk van uitkeringsinstanties als GAK en Cadans die de uitkering verstrekken aan werklozen en wao'ers.

    De Limburger,

    met bijwoord ervoor


    • langdurig werklozen

    De Europese werkgelegenheidsstrategie wil dat alle volwassen werkzoekenden voor de twaalfde werkloosheidsmaand en alle jonge werkzoekenden voor de zesde werkloosheidsmaand een nieuwe startkans krijgen, en dat minimum een kwart van de langdurig werklozen een opleiding, herscholing of beroepservaring volgt.

    http://meta.fgov.be/pdf/pd/nldf29a.pdf,

    met substantief ervoor


    • het aantal werklozen

    In het westen van Duitsland groeide het aantal mensen zonder baan met 141.700 tot 2,677 miljoen en steeg het werkloosheidspercentage van 8,2 tot 8,7. Het aantal werklozen in het oosten nam toe met 70.200 tot 1,117 miljoen, wat de werkloosheidsgraad deed stijgen van 14,0 tot 14,9 procent.

    De Standaard,

    met onbepaald voornaamwoord


    • veel werklozen

    Een wijk met veel werklozen waarin ook het onderhoud te wensen overlaat. Wat is er simpeler dan die twee gegevens te combineren? In Den Haag wordt daarom volgende week het Buurtbeheerbedrijf Schilderswijk opgericht. Bewoners met een uitkering gaan werken in het groenperkje aan de overkant.

    NRC,

    Door bedrijven een belastingverlaging te geven als zij lager opgeleiden in dienst nemen, kunnen veel werklozen aan een baan worden geholpen.

    NRC,

    De Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen (PWA's) zijn geen marginaal verschijnsel meer. Ze tellen al 7.000 regelmatige klanten. Bij veel werklozen leeft grote interesse om met klussen bij te verdienen. En de PWA's leveren goed werk in de strijd tegen het zwartwerk.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • arbeidsongeschikten en werklozen
    • werklozen en arbeidsongeschikten
    • werklozen en gepensioneerden
    • werklozen en schoolverlaters

    Arbeidsongeschikten en werklozen kunnen vanaf 1 januari 2004 een eigen budget krijgen om weer aan het werk te komen. Zij hoeven dan niet in te gaan op de voorstellen van het uitvoeringsinstituut UWV.

    de Volkskrant,

    Op de jonge en versnipperde reïntegratiemarkt, waar werklozen en arbeidsongeschikten weer aan het werk worden geholpen, is Kliq veruit het grootste bedrijf.

    Het Financieele Dagblad,

    De werklozen en gepensioneerden kregen tot 1982 evenveel kinderbijslag als de werkenden, maar werden er dan van losgekoppeld en krijgen sinds 1983 een stukje meer, sinds 1988 zelfs flink wat meer.

    De Standaard,

    De stichting zette er zich de afgelopen jaren met name voor in om langdurig werklozen en schoolverlaters aan een baan te helpen. Door jongeren via werkervaringsprojecten in de gelegenheid te stellen om ervaring op te doen, krijgen zij een betere kans op de arbeidsmarkt.

    Meppeler Courant,

    ( (vooral) in België)
    • werklozen en bestaansminimumtrekkers

    Uit een gelijkaardig onderzoek van het Centrum voor Gelijke Kansen blijkt dat sommige banken een rekening weigeren te openen voor mensen met een inkomen dat lager ligt dan 25.000 frank per maand. Dat verklaart wellicht waarom vooral werklozen en bestaansminimumtrekkers slachtoffers zijn van bankuitsluiting.

    De Standaard,

    voorafgegaan door als


    • als werkloze

    Van elke duizend mannen in de beroepsbevolking zijn er nu 55 geregistreerd als werkloze en op de duizend vrouwen 47. Per duizend jongeren in de beroepsbevolking zijn er nu 63 geregistreerd als werkloze. Hun aantal is in het eerste kwartaal van 1993 weliswaar gestegen, maar heeft nog niet de hoogte van vijf jaar geleden bereikt. Toen stonden op de duizend jongeren in de beroepsbevolking 91 als werkloos geregistreerd.

    NRC,

    Er is iets wat hij als werkloze nooit deed: uitslapen. "Ik bleef elke ochtend stipt om zeven uur opstaan. Het eerste halve jaar zit je thuis en zegt tegen jezelf: je krijgt toch iets, je krijgt toch iets." Novatscheck solliciteerde naar uiteenlopende vacatures tot in Hamburg.

    De Standaard,

    Mag ik als werkloze of als bruggepensioneerde vrijwilligerswerk doen? Ja, in principe mag je vrijwilligerswerk doen.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/vrijwilligers/wegwijs/index.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen