werkuur


werkuur 1.0

uur waarin men werkt; uur bestemd om te werken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een werkuur…

is een uur; is een periode; is een tijd

  • [Deel] is een deel van de totale arbeidstijd die wordt begroot voor een taak of die in een arbeidscontract wordt vastgelegd
  • [Doel of bestemming] is bestemd om te werken

    Hoofdsemagram: uur


    Algemene voorbeelden


    Zo pleitte hij ervoor de werkgeversbijdrage op de eerste 32 werkuren te verlagen.

    De Standaard,

    Hoe kleiner de pannen zijn, hoe duurder het dak wordt omdat er meer werkuren en meer panlatten nodig zijn om de dakpannen te leggen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • dure werkuren
    • gewone werkuren
    • normale werkuren
    • wekelijkse werkuren

    Zo kunnen wij voldoen aan de vaak zeer specifieke eisen die u stelt. Op korte termijn. En met een goed resultaat. De voordelen voor u zijn evident. U kunt op tijd leveren, zonder te worden geconfronteerd met dure werkuren. U houdt uw opdrachtgevers tevreden. En de werksfeer blijft optimaal.

    http://www.dactylo.nl/

    Mama zei dat ze geen tijd meer had, nu de overuren in de ERLA gewone werkuren geworden waren.

    Het verdriet van België, Hugo Claus,

    De Nationale Loterij zal alles in het werk stellen om deze werken uit te voeren buiten de normale werkuren (van 9 uur tot 18 uur, van maandag tot vrijdag) en dit op een zodanige wijze dat elke onderbreking zo minimaal mogelijk blijft voor de Deelnemer.

    http://www.nationale-loterij.be/

    De grootste bevolkingsgroep (1,2 miljoen) werkt tussen de 37 en 38 uren per week. Iets meer dan 800.000 personeelsleden doen het met minder dan 30 wekelijkse werkuren en de meerderheid van de werkgevers en zelfstandigen verklaart ruimschoots meer dan 43 werkuren "van huis te zijn".

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    • werkuren in een kalenderjaar
    • werkuren per week

    In het eerste geval breng je verlofdagen onder in je verlofspaarregeling tot een maximum van 10% van het aantal werkuren in een kalenderjaar (je kunt zowel vakantiedagen sparen, als overwerk- en ADV-uren).

    http://www.intermediair.nl/Loopbaan/dossiers/secundaire/toeters_sabbat.html,

    Stel dat in een klein ziekenhuis twee arts-assistenten de nacht overblijven. Die acht uren zijn gewerkt en worden dus afgetrokken van het maximum aantal van 48 werkuren per week.

    Haarlems Dagblad,

    in voorzetselgroep


    • binnen de werkuren

    Lunchgeld wordt uitgekeerd indien de overeenkomstige eerste lunchperiode (zijnde 12-14u of 18-20u) volledig binnen de werkuren valt.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/podiumkunsten/documenten/PodiumCAOvolledig.pdf

    • buiten (de) werkuren

    Tevens kunnen de stukken gedurende die periode desgevraagd ten minste gedurende drie aaneengesloten uren per week buiten de werkuren worden ingezien.

    http://villa.intermax.nl/wob/wet/awb.htm,

    Buiten werkuren is het loket via een telefoonnummer bereikbaar.

    Meppeler Courant,

    • na de werkuren

    Uitwerkende ouders vernemen bovendien vaak pas na hun dagtaak, bij het afhalen van hun kind bij familie, onthaalmoeder of kinderdagverblijf dat hun kind ziek is. Heel wat ouders zijn dan ook verplicht om na de gewone werkuren medische hulp voor hun kind te zoeken.

    http://www.vvkindergeneeskunde.be/,

    • per werkuur

    Er moet echter opnieuw worden beklemtoond dat de hier voorgestelde productiviteitsmetingen per "werknemer" relatief summier en weinig adequaat zijn voor sommige activiteiten, meer bepaald in de dienstensector waarvoor het beter was de productiviteit per werkuur uit te drukken.

    http://www.mineco.fgov.be/barometers/belgian_economy/belgian_economy_2001_nl.pdf,

    Wat een schrijver ook verdient, het staat nooit, tenzij toevallig, in enige verhouding tot de geleverde prestatie. Het is meestal onevenredig weinig (een dubbeltje per werkuur, als je het zou uitrekenen).

    Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

    • tijdens de werkuren

    Gedurende zes weken vanaf de dag waarop een exemplaar van het besluit ter inzage is gelegd, kunnen de stukken worden ingezien tijdens de werkuren.

    http://villa.intermax.nl/wob/wet/awb.htm,

    Vaste verbindingen