weshalve


weshalve 1.0

(zeer formeel; archaïsch; (vooral) geschreven taal)

om de reden die in het voorgaande is genoemd; om voornoemde reden; om welke reden; waarom; weswege
Afgezien van de literaire taal, waarin het woord nu nog vooral voor het stilistisch effect wordt gebezigd, vooral gebruikt in de ambtelijke taal en in de rechtstaal.

Algemene voorbeelden


In deze functie draagt u de verantwoording over de algehele interne en externe coördinatie binnen alle uitvoeringsfases van één of meerdere projecten op het gebied van onderhoud, renovatie, utiliteitsbouw of turn-key. Uw werkgebied is heel Nederland weshalve mobiliteit een vereiste is; bijvoorkeur beschikt u over eigen vervoer.

http://www.franssenenpartners.nl/inhoud.htm

Twee andere archaïsche termen die je vrijwel alleen in juridische teksten tegenkomt zijn nopens en weshalve. Weshalve betekent 'om welke reden, waarom' en nopens betekent 'betreffende'. In de uitspraken op rechtspraak.nl, de belangrijkste juridische website, komen beide woorden ruim 500 keer voor. Zouden juristen die graag nopens gebruiken ook een voorkeur hebben voor weshalve? Anders gezegd: zijn beide woorden in één tekst te vinden?

NRC Handelsblad,

Als ik terugdenk aan mijn eerste ontdekkingen, dan waren dat schrijvers en boeken die op overtuigende wijze ontkenden wat mij de hele dag door leraren, ouders en volwassenen in het algemeen op de mouw werd gespeld - weshalve ik die boeken stilletjes aan het onderwijs onttrok om ze voor mijzelf te hebben, om ze te verbergen voor de leugenachtige frasen waarmee leraren en lesboeken ze bezwadderden, kleineerden tot ongevaarlijke esthetiek, sieraad voor iedere beschaafde huiskamer.

http://www.thomese.nl/ongevestigde.htm,

Verzoeker stelde in zijn klaagschrift verkrijger te goeder trouw te zijn van de tractor. Voorts heeft verzoeker aangevoerd dat de gedupeerde [..] de tractor niet door diefstal is verloren, weshalve art. 3:86 BW toepassing zou missen. De rechtbank heeft besloten de tractor terug te geven aan [de gedupeerde] omdat deze een beter recht zou hebben dan verzoeker.

https://www.navigator.nl/document/id34200105150297400badmusp/ecli-nl-phr-2001-ab1598-ecli-nl-hr-2001-ab1598-hr-15-05-2001-nr-0297400b,

De Staatssecretaris van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen heeft de vergoeding over het vergoedingsjaar 1994 voor de Prinses Julianaschool vastgesteld op f 763.515,18 weshalve een bedrag van f 48.114,53 aan te veel betaalde voorschotten zal worden verrekend.

https://www.navigator.nl/document/id85288d9ee65844bcb9f189535069d7b8?anchor=id-6c75a777-f175-496c-865a-d6919087b369,

De stukken van de deurwaarder wemelen van woorden als weshalve en mitsdien, terwijl een enkeling het zelfs aandurft een woord als mitsgaders te gebruiken. Mitsgaders!

https://onzetaal.nl/uploads/editor/1305%20deurwaarder%20geheel.pdf,

Wij lazen in het toonaangevende Britse weekblad Sports and Sportsmen dat de Nederlandse voetbalspeler Johan Neeskens (die algemeen de naam 'Nees' krijgt, waarschijnlijk omdat voetbalondersteuners gewoon zijn hun eenlettergrepige helden als Cruyff en Piet te verkleinen tot Cruyffie en Pietje weshalve zij nu van de weeromstuit de naam Neeskens opvatten als een Belgisch verkleinwoord) in zijn eigen land 'de neus' zou worden genoemd. Neeskens' reukorgaan is heus 'n tuin- en keukenneus, al werd hij dan ook tweemaal gebroken door een manlijke tegenstander.

...honderd. Ik kom, Piet Grijs,

Ik heb het over het 'maken' van een boek, kom steeds terug op de verhouding in het aantal blz. In Lady chaterley's lover wordt die verhouding nooit verbroken, Lawrence is niet obsceen omdat hij de vermoede obsceniteit het volle pond geeft maar geen haar meer. Er wordt ook niets in het vage gelaten. Bij Henry Miller is het evenwicht reeds verbroken, weshalve hij dan ook meermaals verveelt.

Miniaturen, Karel Jonckheere,

We zijn ook twee handen op een buik om de opvatting te verdedigen dat de beste school die is waar de direkteur niets doet, de leraar iets, de leerling alles. Hij heeft het ook voor mij, omdat ik, meestal met sukses, tegen overbodige leraarsvergaderingen pleit, tegen foefjesdoenerij met mama of papa, en omdat we dezelfde zware tabak roken uit een regelmatig doorgekoterde pijp, waarvoor we biezen gebruiken. Anderen laten hun pijp versluizen of met een roetkorst beslaan, weshalve het leraarskamertje door ons en velen het 'stinkerdje' wordt geheten.

Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

"Ik voor mij houd het erop dat jezus gewoon DE leer heeft verkondigd, die de kern van vele zo niet alle oude godsdiensten heeft gevormd, t.w. de leer van het IK ('IK ben de weg', 'maar IK zeg u', geen mens begreep dit natuurlijk, behalve Johannes, enz.), oftewel de leer van de persoonlijke verantwoordelijkheid, die geen mens graag tot zich laat doordringen, weshalve hij zich liever in confessionalisme van links of rechts een rad voor ogen draait, in de een of andere kuddeleer."

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,