wetenschapswinkel


wetenschapswinkel 1.0

aan een universiteit verbonden instelling die wetenschappelijke ondersteuning biedt aan particulieren en aan organisaties zonder winstoogmerk, door onderzoek of door advies en bemiddeling met onderzoeksafdelingen die naar de voorgelegde vragen onderzoek verrichten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wetenschapswinkel…

is een instelling

  • [Organisatie of instelling] is meestal verbonden aan een universiteit
  • [Functie] dient om een brug te vormen tussen maatschappij en wetenschap
  • [Activiteit of handeling] biedt wetenschappelijke ondersteuning, advies en bemiddeling met onderzoeksafdelingen
  • [Werking of functionering] werkt soms op kosteloze basis of met lage tarieven
  • [Belanghebbende of begunstigde] werkt vooral voor particulieren en organisaties zonder winstoogmerk die een vraag voorleggen
  • [Toepassingsgebied of bereik] is meestal gerelateerd aan een specifiek vakgebied, bv. biologie, chemie enz.

Algemene voorbeelden


Chemiewinkel Eindhoven is een van de wetenschapswinkels op de Technische Universiteit Eindhoven. De Chemiewinkel is een organisatie die volledig bedreven wordt door studenten Scheikundige Technologie en is opgezet om organisaties en bedrijven met beperkte middelen advies, metingen en onderzoek aan te bieden.

http://chemiewinkel.chem.tue.nl/home.html,

Vragen om onderzoek zijn welkom bij de wetenschapswinkel. Resultaat onderzoek? Het onderzoek is onafhankelijk, objectief en kwalitatief en blijft eigendom van de onderzoekers en de wetenschapswinkel.

http://www.ua.ac.be/main.asp?c=*WETWIN

De Wetenschapswinkel bemiddelt tussen de vraag naar wetenschappelijke kennis en op de Universiteit van Tilburg aanwezige expertise. De Wetenschapswinkel werkt overwegend voor non-profit organisaties. Het onderzoek wordt door de Wetenschapswinkel tegen geringe kosten uitgevoerd.

http://www.wetenschapswinkels.nl/tilburg.html,

De Wetenschapswinkel is een aanspreekpunt voor non-profitorganisaties die op zoek zijn naar wetenschappelijke ondersteuning via onderzoek of advies. De Wetenschapswinkel voert zelf het onderzoek niet uit maar helpt een vraag te vertalen naar een onderzoeksvraag en bemiddelt tussen de organisatie en de onderzoeker [...]. Voor vragen die geen onderzoek vereisen, formuleert de Wetenschapswinkel een advies met behulp van experts aan de universiteit.

http://www.wetenschapswinkel.be/over_wewi/index.html,

Voor de faculteit Biologie verzorgt de wetenschapswinkel een belangrijk deel van de maatschappelijke dienstverlening [...]. Wat zijn de doelgroepen van de wetenschapswinkel? De Wetenschapswinkel Biologie werkt in eerste instantie voor maatschappelijke organisaties. De wetenschapswinkel werkt voor een breed scala van organisaties die werkzaam zijn op het gebied van biologie, natuur, milieu of gezondheid.

http://www.bio.uu.nl/~wbu/