wielerwedstrijd


wielerwedstrijd 1.0

wedstrijd waarbij de deelnemers met een racefiets zo snel mogelijk een bepaald parcours moeten afleggen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wielerwedstrijd…

is een wedstrijd

   Algemene voorbeelden


   Onder impuls van Rik Van Looy en Noël Foré werd in de jaren '80 de leeftijdsgrens voor het deelnemen aan wielerwedstrijden wettelijk vastgelegd op 15 jaar.

   http://users.skynet.be/vws/paginas/historiek.html

   Nog meer over doping bij wielrenners: Omdat bij wielerwedstrijden de deelnemers na de aankomst via verschillende wegen het parcours verlaten was het niet altijd makkelijk voor de controlearts de aangeduide renners te vinden en het oproepingsformulier ter ondertekening voor te leggen.

   http://users.belgacom.net/waod/doping.html

   Tijdens de oorlog bleven eveneens de wielerwedstrijden, en vooral de kermiskoersen, doorgaan terwijl de bokssport een ongekende populariteit genoot.

   http://www.sportimonium.be/Nederlands/XNsportimonium1.htm

   Nergens ter wereld worden op een zo kleine oppervlakte zoveel wielerwedstrijden gereden als in Vlaanderen.

   De Standaard,

   Paasdinsdag sluit het geheel af, beginnend met de "koers" (wielerwedstrijd), waarbij de kermisgangers gedrumd staan achter de dranghekken.

   http://home2.pi.be/gmerckx1/htmldoc/pastnn3.htm

   Combinatiemogelijkheden


   als object bij een werkwoord


   • een wielerwedstrijd bezoeken
   • een wielerwedstrijd inrichten
   • een wielerwedstrijd organiseren
   • een wielerwedstrijd rijden
   • een wielerwedstrijd sponsoren
   • een wielerwedstrijd verbieden
   • een wielerwedstrijd winnen

   Af en toe adverteert het bedrijf in het plaatselijke huis-aan-huis-blad of sponsort het een wielerwedstrijd.

   De Standaard,

   Op een ogenblik dat de fysieke fitheid van de Vlaming erop achteruitgaat, de sportclubparticipatie terugloopt is Vlaanderen niet gebaat met een waanzinnig initiatief, zoals het verbieden van wielerwedstrijden.

   http://www.cdenv-vlaamsparlement.be/nieuws_detail.php?id=737,

   Tot voor kort bezocht hij nog wielerwedstrijden en andere sporthappenings, zoals de bokspartij tussen Tuur en Speed, eind vorig jaar in sportpaleis Ahoy.

   NRC,

   Als we niet voor krijger of Indiaan speelden, voor rover of sluipmoordenaar richtten wij er wielerwedstrijden in waarbij de zandbermen, de kuilen en de takversperringen voor de nodige hindernissen zorgden.

   De lange geboorte, Lut Ureel,

   Voor het eerst in een jaar heb ik spijt dat ik geen wielerwedstrijden meer rijd.

   43 Wielerverhalen, Tim Krabbé,

   Wat hem aanspreekt in het buitenland is de belangstelling van de plaatselijke bevolking voor de renners. 'In het buitenland leeft de wielersport veel meer dan in Nederland. Ze zijn ook bereid om wielerwedstrijden te organiseren voor alle categorieën'.

   Meppeler Courant,

   Johan Capiot solo naar negende zege. Johan Capiot won zaterdag de wielerwedstrijd van Merbes-le-Chateau.

   De Standaard,

   met adjectief ervoor


   • een grote wielerwedstrijd

   Het is zo dat in de loop van de afgelopen jaren zich tijdens grote wielerwedstrijden enkele zware ongevallen hebben voorgedaan waarbij niet alleen renners maar ook toekijkende supporters ernstig werden verwond.

   http://www.wtcm.be/wtcm/nl/ind_int/uci/UCINL.htm

   • een internationale wielerwedstrijd

   De lente is losgebarsten. De bewijzen: in de uitslagen van internationale wielerwedstrijden staan nog namen van Belgische renners bij de eerste tien, de halve finales van de Europese voetbaltornooien werden al geloot en in de provinciale reeksen werd hier en daar al een kampioen gevierd.

   De Standaard,

   • een zesdaagse wielerwedstrijd

   Het klopt dat we circulaire overgenomen hebben uit het Frans. Al zo'n vierhonderd jaar geleden was het gangbaar, maar dan wel alleen als bijvoeglijk naamwoord: "une lettre circulaire" werd "een circulaire brief", zeg maar een rondgaande brief. Pas in de negentiende eeuw is het zelfstandig naamwoord de circulaire ontstaan. Het procédé kent u: een zesdaagse wielerwedstrijd noemt u ook allang een zesdaagse.

   De Standaard,

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: voor

   • een wielerwedstrijd voor individuelen
   • een wielerwedstrijd voor profs
   • een wielerwedstrijd voor vrouwen

   In de wielerwedstrijd voor individuelen trad onze landgenoot Emiel Timmermans aan.

   De Standaard,

   Daar werd net een wielerwedstrijd voor profs gereden.

   De Standaard,

   IBM [...] had met veel zwier de hemel op aarde beloofd. Correcte informatie, die van minuut tot minuut geactualiseerd zou worden, netjes op scherm en op papier. Het was bedoeld als visitekaartje voor na afloop van de Spelen. Tot bleek dat het systeem om de haverklap uitviel of totaal verkeerde informatie uitbraakte. Zo verschenen plots lopers op de deelnemerslijst voor de wielerwedstrijd voor vrouwen.

   De Standaard,

   met eigennaam


   • de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem

   Wat baat het, ons op te voeden en te begeleiden, als onderweg wordt vastgesteld dat vrachtwagen- en autobestuurders zowat alles door hun raam de berm ingooien? Ga maar eens kijken bij de aansluiting tussen E17 en R4 in Gent, daar kan je een container vullen. Laatst nog een beter voorbeeld, en helaas is dit ook geen uitzondering maar een gewoonte, de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem. Ongeval Nelissen, eerste hulp, injectie van de dokter, spuitje in de berm gegooid, langs het parkoers een hele verzameling stukken fiets, wielen met lekke banden, etenszakjes, verpakking, flesjes met drinkbaar voedsel, drankbusjes, noem maar op.

   De Standaard,

   met ander, nevengeschikt substantief


   • wielerwedstrijden en wielerproeven

   De uitwerking van het Strategisch Plan vergt immers een aanpassing van het besluit van de Vlaamse regering van 26 april 1995 houdende de voorwaarden voor deelneming aan wielerwedstrijden en wielerproeven.

   http://users.skynet.be/vws/paginas/historiek.html

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen