wijkgericht


wijkgericht 1.0

gericht op een wijk; afgestemd op de behoeften van een wijk, van de wijkbewoners

Algemene voorbeelden


Onder de trefwoorden wijkgericht, samenwerking, participatie en op maat zijn 184 projecten opgezet op het gebied van jeugdhulpverlening, criminaliteitspreventie, onderwijs en arbeid, opvoedingsondersteuning en ouderparticipatie en vrijetijdsbesteding.

http://www.stoa.nl/

Het basisaanbod: voorziet in een duidelijke behoefte van wijkbewoners; is evenwichtig verspreid over de stad; is wijkgericht, rekening houdend met minder mobiele groepen en met de aanwezige infrastructuur.

http://www.welsaen.nl/index.html,

De SWH is stedelijk en wijkgericht actief met recreatieve en educatieve activiteiten.

http://www.helmond.nl/stad/zorg/zorg.htm

De Stoa wil een netwerk vormen van mensen die werken aan projecten in (multiculturele) wijken. Ze zijn gericht op communicatie tussen en naar wijkbewoners en bevatten een media-component (wijkradio, -televisie, -video, wijkgerichte nieuwe media, pilotprojecten van kabelmaatschappijen in de wijk).

http://www.stoa.nl/

De Acht start in januari 2003 met de voorbereiding van een project wijkgericht onthaal voor anderstalige nieuwkomers die niet kunnen genieten van het onthaalaanbod van PINA. Het pilootproject situeert zich in Antwerpen Noord.

http://www.de8.be/pagina%20vluchtelingenwerk%20thematisch%20fp.htm

Het onderwijsvoorrangsbeleid richt zich daarnaast op activiteiten in de voor- en buitenschoolse periode. De aanpak van het project is wijkgericht. De nadruk ligt hierbij op de basisscholen in de Haveltermade: de Beatrixschool en Noord.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een wijkgerichte aanpak

Vroegtijdige begeleiding van gezinnen met gezins- en opvoedingsproblemen kan voorkomen dat problemen uit de hand lopen. De ministeries van Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontwikkelen hiertoe in nauwe samenwerking een wijkgerichte aanpak.

http://www.minjust.nl/a_beleid/visie/

Mede uit de diverse versies van de programma's komt naar voren dat in de steden intensief overleg is geweest, bijvoorbeeld met burgers en andere betrokkenen in de wijken. Het nadeel daarvan is terug te vinden in een zekere verdelende rechtvaardigheid tussen wijken. In de plannen ligt bovendien een sterke nadruk op de wijkgerichte aanpak. De wijkaanpak is echter niet altijd het meest effectief voor de oplossing van sommige belangrijke problemen, die een groter schaalniveau kennen dan de wijk.

http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/118/wd118.pdf,

Een integrale, wijkgerichte aanpak binnen de zorg- en welzijnssector moet, meent de PvdA zijn toegesneden op de behoefte van de buurt en dus flexibel zijn.

http://www.philippa.nl/AmsterdamSenior/2002/februari2002/februari2002.htm,

De voorgestane wijkgerichte aanpak kan het coördinatieprobleem bovendien vergroten.

http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/118/wd118.pdf,

In de gemeenten die een wijkgerichte aanpak kennen waarin plaats is voor jeugdbeleid - iets meer dan de helft van de onderzoeksgemeenten - blijken vooral vrijetijdsbesteding, (buurt)voorzieningen en openbare orde en veiligheid velden te zijn waarop aandacht besteed wordt aan de jeugd.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah161/nl/samenvatting.htm,

De GGGD brengt deze gezondheidsverschillen in kaart en probeert met zijn werkzaamheden een bijdrage te leveren aan de verkleining ervan. Dat heeft de laatste jaren geleid tot een meer wijkgerichte aanpak van problemen.

http://www.gggd.amsterdam.nl/algemeen/jaarverslag/index.htm,

  • wijkgerichte initiatieven

Pekoenja is opgericht om wijkgerichte eigen initiatieven van jongeren te ondersteunen.

http://www.vsbfonds.nl/start.htm

Ook de mogelijkheden om burgers en hun organisaties via internet te betrekken bij plannen, zoals stedenbouwkundige projecten en wijkgerichte initiatieven, worden benut.

http://www.e-stem.nl/,

Een participatie en gedeeltelijke aanwezigheid in wijkgerichte initiatieven zou een begin zijn, bijvoorbeeld eens per week aanwezig in het politiebureau of nog beter in het wijksteunpunt.

http://www.groenlinksamsterdam.nl/binnenstad/

  • wijkgerichte problematiek

Omdat de medewerkers fysiek in de wijk zelf zitten, zijn zij gemakkelijker aanspreekbaar voor derden (burgers) en andere organisaties. Zij hebben door deze kortere lijnen zelf beter zicht op de wijkgerichte problematiek en kunnen daardoor snel en effectief op problemen anticiperen.

http://www.minjust.nl/a_beleid/visie/

  • wijkgerichte projecten

Medewerkers van Gezondheidsbevordering zijn in opdracht van de stadsdelen ten slotte regelmatig betrokken bij de implementatie en de uitvoering van specifieke lokale (wijkgerichte) projecten.

http://www.gggd.amsterdam.nl/algemeen/jaarverslag/index.htm,

Voor haar Nieuwsbrief Interculturele Wijkmedia is de Stoa op zoek naar wijkgerichte mediaprojecten.

http://www.stoa.nl/

  • een wijkgerichte werking

Op het terrein veronderstellen deze initiatieven overleg en samenwerking tussen gemeente, bewonersgroepen en organisaties die een wijkgerichte werking ontplooien.

http://www.risobrussel.be/publicaties/standpunten/standpunten.htm,

  • een wijkgerichte werkwijze

Door een wijkgerichte werkwijze komt de politie dichterbij de burger te staan en wordt de betrokkenheid bevorderd.

http://www.kiespcw.nl/docs/pcwprogramma.doc

  • wijkgerichte zorg
  • wijkgerichte zorgteams

Binnen de grootschalige thuiszorgorganisaties wijkgerichte (geïntegreerde) zorgteams in stellen. Hierdoor kan de sociale betrokkenheid bij cliënten worden vergroot en worden wijkverpleegkundigen weer herkenbaar voor hun cliënten en andere hulpverleners.

http://www.nivel.nl/ned/index.html

Het organiseren van wijkgerichte basiszorg van politie: de buurtpolitie als huisarts van de veiligheid. Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden om de politie-meldposten te koppelen aan de wijkdienstencentra.

http://www.deventer.nl/Frm/Frm-Welkom.html

Bedreigingen door de integratie tussen kruiswerk en gezinsverzorging kunnen worden tegengegaan door binnen de grootschalige thuiszorgorganisaties weer wijkgerichte zorgteams in te stellen.

http://www.nivel.nl/ned/index.html

met bijwoord


  • erg wijkgericht
  • meer wijkgericht

"Op dit moment is de Nederlandse politiezorg erg wijkgericht."

NRC,

Van de maatregelen op het terrein van het voorzieningenaanbod heeft bijna de helft betrekking op een herschikking van het bestaande voorzieningenaanbod: het aanbod meer centraliseren of juist meer wijkgericht herstructureren.

http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/118/wd118.pdf,

met werkwoord


  • wijkgericht collectioneren

De Amsterdamse bibliotheek heeft volgens Van Velzen weliswaar 'alles' in huis en koopt ook 'alles' aan, maar collectioneert 'wijkgericht'.

NRC,

  • wijkgericht opereren

Tevens willen wij wijkgericht opereren met een gevarieerd pakket aan woon-, zorg- en welzijnsdiensten.

http://www.joanneszwijsen.nl/

  • wijkgericht structureren
  • wijkgericht herstructureren

Een aantal gemeenten gaat dit aanbod wijkgericht (her)structureren, zodat er één duidelijk zorgloket is voor ouderen.

http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/118/wd118.pdf,

Van de maatregelen op het terrein van het voorzieningenaanbod heeft bijna de helft betrekking op een herschikking van het bestaande voorzieningenaanbod: het aanbod meer centraliseren of juist meer wijkgericht herstructureren.

http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/118/wd118.pdf,

  • wijkgericht werken
  • wijkgerichter werken

De "aanscherping van de praktijk" - waar minister De Vries (Binnenlandse Zaken) medio vorig jaar nog met zoveel woorden om vroeg op een SMVP-conferentie - valt moeilijk te verenigen met de formule van "gebiedsgebonden politiezorg" (wijkgericht werken) die alom in het land opgeld doet.

NRC,

De buurtagenten maken deel uit van het programma Fijnmazigheid van de politie Rotterdam-Rijnmond. Belangrijk onderdeel daarvan is het kleinschaliger en wijkgerichter werken en de politie dichter bij de burgers brengen.

Sp!ts,

Indien het jeugdbeleid (deels) aan bod komt in het wijkgerichte werken, dan wordt er in veruit de meeste gemeenten op gelet dat ook jeugdigen bij overleg op wijkniveau betrokken zijn.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah161/nl/samenvatting.htm,

Met de WijkKit kan iedereen die zijn woonomgeving wil verbeteren, gebruik maken van jarenlange ervaring opgedaan met wijkgericht werken.

http://www.de-wijk-is-van-ons-allemaal.nl/

Na de zomervakantie vormen Turkse bewoners een 'bewoners-kadergroep'. Op deze wijze kunnen ze zich in eigen kring het wijkgericht werken eigen maken.

http://www.de-wijk-is-van-ons-allemaal.nl/

Doetinchem heeft de eerste stappen gezet in het proces van wijkgericht werken met als doel het lokale bestuur dichter bij de burger te brengen.

http://verkiezingen.stamtafel.nl/ChristenUnie-SGP%20Doetinchem%202002-2006.rtf

Buurtbeheer en wijkgericht werken zijn gemeengoed geworden en geen zichzelf respecterende woningcorporatie onttrekt zich aan zijn (mede)verantwoordelijkheid.

http://www.bbvadviseurs.nl/html/wie_zijn_wij.html

"Jongeren", "senioren", "interculturalisatie", "sociale cohesie" en "wijkgericht werken" zijn algemene thema's waaraan ook in het kader van een cultuurbeleid aandacht moet worden besteed.

http://www.gent.be/gent/bestuur/beleid/cultuur_als_dwarsligger.pdf,

in voorzetselgroep


  • in wijkgerichte sfeer
  • op de wijkgerichte wijze (waarop)

De politie en haar Minister van Binnenlandse zaken hebben daar een duidelijke opinie over: in de toekomst moet handhaving vooral in preventieve en wijkgerichte sfeer plaatsvinden.

http://www.cmpmediation.nl/startdocument.pdf,

De samenwerking waarop hij doelt, zou moeten lijken op een combinatie van de gezamenlijke automatisering waarmee de kleine bibliotheken als die in Zwartsluis al binnen elf overkoepelende provinciale bibliotheekcentrales op elkaars bestanden zijn aangesloten, en op de 'wijkgerichte' wijze waarop de Amsterdamse bibliotheek haar collectie nu over de verschillende filialen verspreidt.

NRC,

met ander, nevengeschikt adjectief


( Meestal in de vorm van een samentrekking, zoals wijk- en buurtgericht.)
  • wijkgericht en buurtgericht
  • probleemgericht en wijkgericht

De typische, collectieve samenhorigheid van mijnarbeiders - maar ook van mijningenieurs die eens "in de put" eenzelfde risicovol bestaan leidden en andere dorpsbewoners wiens lot direct verbonden was met dat van de mijn - leidde tot een levendig, wijk- en buurtgericht verenigingsleven, ook na de definitieve sluiting van de mijnen.

http://www.thuisindestad.be/html/witboek/downloads/Derynck.pdf

Door het probleem- en wijkgericht werken wil Justitie middels de Jibbureaus hardnekkige vormen van overlast, lichtere vormen van criminaliteit en leefbaarheidsproblematiek gezamenlijk met haar partners - politie en gemeentelijke diensten - aanpakken.

http://www.minjust.nl/a_beleid/visie/

Gemeenten stimuleren de totstandkoming van zogenaamde dienstenknooppunten waar verschillende soorten wijk- en buurtgerichte dienstverlening kunnen samenkomen.

http://www.e-stem.nl/

De gemeente moet volgens het CDA inspelen op het toenemende onveiligheidsgevoel van burgers door aandacht te besteden aan criminaliteitspreventie met een wijk- en buurtgerichte aanpak.

Meppeler Courant,

Ter bevordering van de veiligheid op straat en voor de uitvoering van wijk- en buurtgerichte projecten wordt de inzet van politiesurveillanten als een doeltreffend middel beschouwd.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding