wijkmanager


wijkmanager 1.0

iemand die in dienst van een gemeente toezicht houdt op het reilen en zeilen binnen een wijk en tevens zorg draagt voor de verbetering van de leefbaarheid, veiligheid en sociale cohesie in een wijk

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wijkmanager…

is een manager; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] houdt toezicht op het reilen en zeilen binnen een wijk en zorgt voor de verbetering van de leefbaarheid, veiligheid en sociale cohesie in een wijk

    Algemene voorbeelden


    Een wijkmanager zorgt voor de verbetering van de leefbaarheid, veiligheid en sociale cohesie in de wijken. U kunt een wijkmanager beschouwen als degene die de samenwerking in de wijk organiseert, met bewoners, ondernemers en organisaties zoals politie, woningcorporaties, welzijn en onderwijs.

    http://www2.nijmegen.nl/content/100883/wat_doet_de_wijkmanager_voor_de_wijken

    In het stadsdeel zijn twee wijkmanagers werkzaam. De wijkmanager is onder meer verantwoordelijk voor het in kaart brengen van structurele problemen in de openbare ruimte. Maar ook van sociale problemen als armoede, integratie en sociaal isolement. De wijkmanager maakt elk jaar een wijkactieplan. Hij brengt bewoners en de verschillende partijen en instanties samen. De wijkmanager onderzoekt wensen en behoeften in de buurt.

    http://www.nieuwwest.amsterdam.nl/wonen_en/veiligheid/de_steunpunten/,

    Niet iedere bewoner van de Falgawijk is gediend van deze uitbundigheid. De Antilliaanse gemeenschap sleept televisies, inclusief snoer en kabel, naar de partytenten en feest tot diep in de nacht door. 'Dat zit ze toch een beetje in het bloed', zegt de wijkmanager. De gemeente en de politie zoeken de gulden middenweg in deze kwestie van overlast.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/759584/2006/06/23/lsquo-Nederland-is-leuk-maar-Brazilie-is-top-rsquo.dhtml,

    De wijkmanager is in dienst van de gemeente en geeft leiding aan het wijkbureau. Elke wijk van Utrecht heeft zo'n wijkbureau. Het wijkbureau is het aanspreekpunt van de gemeente voor bewoners, ondernemers en instellingen in de wijk en omgekeerd kan de gemeente via het wijkbureau weten wat er leeft in de wijk en daar goed op inspelen, ook in de samenwerken met andere partners.

    http://www.ovoinfo.nl/Marianne.htm

    In 1995 is in Zoetermeer begonnen met een nieuwe vorm van wijkbeheer, waarbij de bewoners meer invloed kregen op de inrichting en het beheer van buurt of wijk. Inmiddels heeft dat ertoe geleid dat elke wijk een eigen wijkpost met een wijkmanager heeft. De wijkposten vormen een belangrijk instrument waar het gaat om de leefbaarheid en veiligheid in de wijken, en daarmee de kwaliteit van de woon-, werk- en leefomgeving.

    http://home.medewerker.uva.nl/r.j.vanginkel/bestanden/Bouwen%20aan%20bindingen.pdf

    Het Vlaams Blok eist dat recht en orde worden hersteld in probleemwijken. Vooreerst moeten de personen met nepfuncties zoals buurttoezichters, wijkmanagers, straatwerkers enz. worden vervangen door echte ordehandhavers. De politie moet opnieuw massaal zichtbaar en aanspreekbaar zijn in de probleemwijken.

    http://www.vlaamsblok2003.be/pdf/verkiezingsprogramma.pdf

    Hoeveel minder straks beschikbaar is voor initiatieven in de wijken, zoals buurtfeesten, is nog niet bekend. Wel gaat de gemeente flink bezuinigen op het communicatiebudget van Wijkgericht Werken [...]. Ook stelt het college voor om vanaf 2013 minder uren voor wijkmanagement in te zetten. Eigeman: 'Ik vind het wel belangrijk dat elke wijk een wijkmanager behoudt'.

    http://www.brabantsdagblad.nl/regios/denbosch/7836315/Bedrag-voor-wijkinitiatieven-gaat-omlaag.ece,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een gemeentelijke wijkmanager

    In elke woonservicezone is een groep van uitvoerende professionals onder leiding van een gemeentelijke wijkmanager actief om ontwikkelingen en knelpunten in de wijk(en) te signaleren, oplossingen aan te dragen en nieuwe kleinschalige diensten uit te voeren. De analyse van knelpunten en voorgestelde oplossingen worden via de wijkplatforms besproken met inwoners.

    http://www.nieuwegein.nl/infotype/news/newsitem/view.asp?objectID=24170,