wijnen


wijnen 1.0

(informeel,neologisme,wijn)

wijn drinken

Semagram


Wijnen…

is drinken; is een handeling

 • [Object betroffen] is wijn drinken

  Algemene voorbeelden


  "Wijnen wijnen, wij gaan lekker wijnen." En of er is gewijnd. De flessen Toscaanse bubbelrosé vloeiden net zo rijkelijk als de goudgele bakken in het Leidsche. Lotan zou Lotan niet zijn als er niet alleen fanatiek werd gebonviveerd, maar ook volop cultuur werd gesnoven. Zo zijn we als competitieploeg in hart en lever met z'n allen in Florence geweest. Yeet (proleets voor lekker).

  https://kk-kz.facebook.com/ELCIDopNjord/photos/wijnen-wijnen-wij-gaan-lekker-wijnen-en-of-er-is-gewijnd-de-flessen-toscaanse-bu/2296923253709505/,

  Hier 'wijnt' Martien tijdens de coronacrisis. De familie Meiland krijgt veel afzeggingen van gasten door de coronacrisis. In Frankrijk is bijna alles dicht en daar moet Martien nog even aan wennen. "Ik wilde van de week naar de Chinees hier in de stad. Toen zei ik 'zullen we gaan?', maar toen zei Maxime: 'nee het is fermé'. Het zit nog zo in mijn hoofd en het is heel raar." Het 'wijnen' moet de kasteelheer voorlopig even op zijn chateau doen.

  https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2020/03/hier-wijnt-martien-tijdens-de-coronacrisis,

  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Bijzonderheden Het woord wijnen is al even in gebruik in informele kringen, maar is vooral vanaf 2019 zeer populair geworden door het Nederlandse tv-programma Chateau Meiland, waarin een van de gezinsleden van de familie Meiland, Martien Meiland, vaak 'Wijnen! Wijnen!' roept.