wijnproducerend


wijnproducerend 1.0

( Gezegd van landen en gebiedsdelen of van bedrijven, industrie e.d.)
wijn voortbrengend, vooral als exportproduct

Algemene voorbeelden


Hoewel Italië het grootste wijnproducerende land blijft met ongeveer 60 miljoen hectoliter chianti en andere wijnen, is Frankrijk, met een jaarproductie van bijna 55 miljoen hectoliter, voor ons land toch nog hét wijnland.

De Standaard,

In navolging van Frankrijk met zijn A.O.C. (Appellation d'origine contrôlée) sinds 1935, Italië met zijn D.O.C. (Denominazione di orgine controllata) sinds 1963, Duitsland met zijn QbA (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete) sinds 1971, Luxemburg met zijn Marque Nationale sinds 1935, en nagenoeg alle wijnproducerende landen heeft ook België een beschermde herkomstbenaming ingevoerd voor wijn.

http://www.rennes.be/wijn/viwf/

La Mancha, gelegen op 60 kilimeter van Madrid, is de grootste herkomstbenaming van Spanje en tevens het grootste wijnproducerend gebied ter wereld.

http://www.adbibendum.net/countries.aspx?Country=ES&Region=ESLAM

3M kan u assisteren bij de productie van wijn van constante hoge kwaliteit, door de nieuwste technologieën en innovaties te combineren met de eeuwenoude tradities van de wijnproducerende industrie.

http://solutions.3mnederland.nl/wps/portal/3M/nl_NL/3M_Purification/FiltrationSolutions/SolutionsFor/WineProduction/,

Omgeven door de indrukwekkende Slanghoek bergketen vindt je een van de grootste wijnproducerende bedrijven van Zuid-Afrika; Slanghoek Vineyards. De Red Muscadel heeft mooie aroma's van rijpe rode bessen, Muscateldruif en een fluwelige afdronk.

http://www.vanouds.com/dessertwijn.php

Wanneer we spreken over de noordelijke wijnbouw, denken velen onvermijdelijk aan de Rijn- en Moezelvallei. Maar sinds kort staat ook België op de officiële lijst van de wijnproducerende landen.

http://users.telenet.be/michel.vanhalme/nonfic83.htm

De Britten stuurden hele scheepsladingen druivenstokken vanuit Madeira hierheen in de hoop dat ze van Georgia een wijnproducerende kolonie konden maken.

De Standaard,

Het zijn ontwikkelingen die voorlopig slechts moeizaam de Europese wetgeving binnensijpelen, maar de druk neemt blijkbaar toe om onze spelregels voor wijn soepeler toe te passen. Tot nu toe zijn 46 wijnproducerende landen aangesloten bij deze organisatie, maar in de zomer van 2001 stapten de VS weg uit dit professionele gezelschap, officieel omdat ze vonden dat hun wijnindustrie te veel beperkingen kreeg opgelegd.

De Morgen,