wijsneus


wijsneus 1.0

iemand die meent veel te weten of alles beter te weten; iemand die meent veel verstand van iets te hebben

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wijsneus…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] meent veel te weten of alles beter te weten; meent veel verstand van iets te hebben

    Algemene voorbeelden


    Wat heb je aan een wijsneus die je erop wijst dat er een tegenstrijdigheid bestaat tussen eigenbelang en naastenliefde, in hedendaags jargon: tussen winstmaximalisatie en solidariteit?

    http://www.nrc.nl/dossiers/profielen/Filosofie/1007619450037.html

    Een snotneus van een jaar of zes kwam vanuit het huis aan haar minirok hangen en vroeg: 'Wie is dat, mama?' 'Ik ben Guggenheimer,' zei hij tegen de kleine, 'uitgever. Moet jij niet naar school?' 'De school is al uit,' zei de wijsneus, 'het is maar tot vier uur school.'

    Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

    We zetten koers naar het westen langs de binnenkant van het duin. Late kramsvogels. Hopen op een velduil, maar we zien alleen een buizerd die laag over het weiland wiekend een half geslaagde imitatie weggeeft - half geslaagd omdat ik toch even stop en mijn kijker pak. 'Buizerd,' zeg ik tegen Bo. 'Dacht ik al.' Wijsneus. Maar ik zeg niks.

    De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

    We gingen op een bankje met dunne pootjes van gedraaid metaaldraad zitten. 'Dat we niet door dat dunne ijzer zakken; het zal wel speciaal spul zijn,' praatte ik om te praten. 'Wijsneus,' zei mijn vader.

    Het geheim van Eberwein, Boudewijn Büch,

    Op 25 oktober 1972 ten slotte bracht Merckx het werelduurrecord in Mexico op 49.431 meter. "Ik houd van de overwinning," zei hij, "vanwege de innerlijke rust die ze me geeft." Dat noem ik een expert, iemand die weet waarover hij het heeft. Zo iemand gebruikt geen woord te veel. In wezen zijn het altijd de amateurs, de wijsneuzen, die bepaalde verschijnselen en verrichtingen benaderen alsof ze nodig moeten worden uitgelegd. Daarbij gebruiken ze woorden zoals een jager hagel gebruikt: wie weet schieten we raak.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • zijn

    Langzaam begon mijn interesse in het toneel te verflauwen. Het leven was toneel. Ik was geïnteresseerd in het leven. Ik was een wijsneus van jewelste.

    Averechts, Gerrit Komrij,

    Hagrid is een sympathieke reus die zichzelf steeds weer in de knoei werkt, de veilige blik van professor Perkamentus rust op Harry, Ron is een schattig baasje en Hermelien is zo'n leuke wijsneus dat je haar na afloop zou willen inpakken en mee naar huis nemen.

    http://www.jobat.be/fs.asp?cont=http://www.jobat.be/nl/news/articledetail.asp?ID=2814=,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding