wildroker


wildroker 1.0

(neologisme)

iemand die buiten ruikt; iemand die 'in het wild' rookt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wildroker…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] rookt buiten; rookt 'in het wild'
  • [Waardering] laat vaak peuken en andere rookrestanten achter en wordt daarom meestal niet erg gewaardeerd

    Algemene voorbeelden


    In Rotterdam liggen er vanaf vandaag zes asbaktegels op straat, daar kunnen wildrokers hun peuken in droppen. Rotterdam heeft vandaag als eerste gemeente in het centrum zes 'asbaktegels' geplaatst. Dat zijn tegels waarin je in een speciaal rooster je sigarettenpeuken kan doen. Ze zijn bedacht om de overlast van peuken tegen te gaan. Sinds het rookverbod in openbare ruimten, roken veel mensen op straat en gooien ze hun peuken op de stoep. Met de nieuwe tegels hoopt Rotterdam weer wat minder peuken op straat te vinden. Bovendien zijn ze slecht voor het milieu.

    http://headlines.nos.nl/forum.php/view_message/68091

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2008

    wildroker 2.0

    (neologisme)

    iemand die rookt op een plaats waar dat officieel verboden is; iemand die rookt waar dat niet mag

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een wildroker…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] rookt op plaatsen waar dat officieel verboden is, bv. in een kantoor, een kroeg of een ander openbaar gebouw

      Algemene voorbeelden


      Portiers moeten, vaak aangespoord door de uitbater, streng op blijven treden tegen wildrokers. Maar met een handvol portiers ruim duizend bezoekers controleren is tijdrovend, maar bovenal vermoeiend. Als een peuk gaat branden, is het hek van de dam. Portier Ponjo (81a/b): "Mensen weten dat ze niet mogen roken, maar standaard om 03:00 uur beginnen ze toch. We spreken ze er twee keer op aan. Daarna gaan ze eruit. De meesten werken mee."

      http://www.jellinek.nl/documenten/antenne/antenne-2010-jellinek-preventie-amsterdam.pdf

      Voor wie het niet gelezen heeft: een 'milieuwachter' in Geldrop heeft een vrouw van 75 jaar oud een boete opgelegd van € 75 wegens het 'dumpen van huishoudelijk afval' [...]. Haar misdrijf bestond uit het weggooien (in een afvalbak!) van een plastic zakje. Ik zie haar dwaling niet: een plastic zakje dat ze niet nodig heeft, kan terecht als afval beschouwd worden, en welke plaats is daar beter voor dan een afvalbak? En dat in een tijd waarin [...] het rookverbod op (in ieder geval de NS- en GVB-stations Amsterdam-Centraal en Amsterdam-Sloterdijk) op grote schaal wordt overtreden [...]. Misschien zou deze overijverige dienstklopper op Amsterdam-Centraal gedetacheerd kunnen worden, zodat hij daar nuttig werk kan verrichten door wildrokers te bekeuren.

      http://dwarslezing.blogspot.com/2006/02/dienstklopper-verdient-ontslag.html,

      Wie nu rookt op plaatsen waar dit officieel verboden is, wordt een wildroker genoemd, naar het voorbeeld van wildplasser. Nederland telde eventjes veel wildrokers in horecagelegenheden die opeens rookcafés of rookkroeg werden genoemd.

      http://mens-en-samenleving.infonu.nl/communicatie/29849-de-nieuwe-woorden-van-2008.html

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2006
      Benoemingsmotief In deze betekenis is het woord gevormd naar het al langer bestaande wildplasser.

      wildroker 3.0

      iemand die wild rookt; roker van wild

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een wildroker…

      is een persoon

      • [Functie] rookt wild
      • [Voorbeeld of specimen] rookt bv. zalm of eendenborst

        Algemene voorbeelden


        Rookoven "Profi 220" [...]. Een echte onverwoestbare professional voor de horeca, en de doorgewinterde vis-, vlees- en wildroker. Ontworpen door en voor rokers [...]. Deze professionele op hout of gas gestookte rookoven kan prima ingezet voor horecadoeleinden. Er kunnen prima meerdere zalmzijdes, makrelen, eendeborstjes etc. in gerookt worden.

        http://www.marktnet.nl/Rookoven-quot-Profi-220-quot-220-x-60-x-60-135-kg-verr-5366758.htm,