winterachtig


winterachtig 1.0

lijkend op de winter; de eigenschappen daarvan in zekere mate hebbend; winters

Algemene voorbeelden


Er zijn van die dingen in het leven die je niet te kiezen hebt. Je natuurlijke haarkleur, het feit dat de zomer in het land waar je geboren wordt het merendeel van de tijd verdacht veel op een winterachtige herfst lijkt.

http://www.groupon.be/deals/brussel/Break-Point/9171064

De #twittercolumnist van deze week is @annestreepmarie, die een prachtige mini-column schreef over de winterachtige lente: 'We hebben weer schepijs!' staat in krijtletters op het bord bij de snackbar. Ik fiets langs en verlang meer naar hete choco.

http://www.ozowiezo.nl/blog/2012/05/21/van-trage-tekkel-tot-verse-fladder-71-twittercolumns/,

Volgens mij is dit mijn eerste Pasen die ik zonder ouders vier, maar Nicole komt aanstaande maandag op bezoek! Het weer was zo mooi, de laatste week voor de vakantie [...]. Maar nu was het vakantie en het weer was winterachtig, het heeft zelfs een ochtend gesneeuwd!

http://noellesteeghs.waarbenjij.nu/reisverslag/4224814/easter-holiday,

winterachtig 2.0

van een aard die kenmerkend is voor het genoemde in de winter; karakteristiek voor de winter; als in de winter; winters; als bijwoord: op een wijze die past bij of kenmerkend is voor de winter

Algemene voorbeelden


Het weer mag dan vergeten zijn dat het verondersteld wordt in september herfstig te worden en in december winterachtig, de sterren staan onverstoorbaar op hun vertrouwde plaats voor de tijd van het jaar.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=G4015FD38,

In oktober en november kenden we rustig herfstweer. Vanaf begin december werd het winterachtig. Van 30 op 31 december ijzelde het zeer erg.

http://www.agris.be/nl/weer/histor25.html

Het is koud en winterachtig, dus boerenkool met spekjes en rookworst.

http://bajondillo.hyves.nl/wiewatwaar/501437372/88w-/?pageid=5CSPHID106KOWSCK0,

Het is deze bruinachtige trui met goud bruine glitters erdoorheen [...]. Schijnt ook een beetje door, maar hij stond ook lekker winterachtig om het zo maar te zeggen.

http://mybeautyblog.org/shoplog-kruidvat-etos-en-zara/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een winterachtig sneeuwlandschap
  • een winterachtige sfeer

Op de CentrO kerstmarkt bieden meer dan 150 liefdevol gedecoreerde blokhutten allerhande dingen aan om te proeven en vreugde te schenken [...]. Daarnaast is er nog een groot shoppingcenter met daarnaast een winterachtig sneeuwlandschap met een rodelbaan.

http://www.kerstshopping.com/kerstmarkten.php?c=Duitsland-Oberhausen,

De hogeresolutiecamera aan boord van de Europese planeetverkenner Mars Express heeft de Charitum Montes-regio van de Rode Planeet waargenomen. Op de opnames zijn heldere stukken zichtbaar die het geheel een winterachtige sfeer geven - op deze plekken wordt het oppervlak bedekt met een laagje kooldioxide-ijs.

http://www.astroblogs.nl/2012/12/07/mars-express-ziet-winters-tafereel/,

  • winterachtige dag

Het was vandaag de eerste echte koude winterachtige dag, handschoenen en een das, op de fiets verplichte kledij.

http://perik.waarbenjij.nu/reisverslag/4416390/kovalam,

Zijn we net gewend aan het zonnetje en hebben we onze winterjassen gewassen en nog net niet op zolder opgeborgen, komt er opeens een week met koude winterachtige dagen.

http://www.villabussola.com/nederlands/archief/nieuwsbrief34.htm,

  • winterachtig weer

Winterviolen kun je het beste aanplanten vanaf half september tot eind oktober. Ze zijn bestand tegen winterachtig weer en kunnen goed tegen vorst.

http://www.greenfingersonline.nl/tuin_nieuws/verzorging_winterviolen

Er was mist opgekomen terwijl er tevens een stevige koude wind uit zee stond. Kortom, in plaats van het heerlijke bijna zomerse weer dat we hadden was het opeens weer echt winterachtig weer [...]. Gelukkig was er een markt waar een nieuwe sweater gekocht kon worden zodat het niet een dag kou lijden werd.

http://www.strandvondsten.nl/nieuwsblad/7juli2012.html,