winteren


winteren 1.0

blijkens het koude weer dat aanbreekt of heerst winter worden of zijn; typisch winterweer worden of zijn, met lange, koude periodes en vaak sneeuw of ijs

Semagram (extra betekenisinformatie)


Winteren…

is een gebeurtenis

      Algemene voorbeelden


      "Buiten schijnt de zon met een zomergezicht." Dat was wel vaker zo. Dan was het warm achter het glas, terwijl het buiten nog winterde. Vandaag echter niet. Beneden mij in de dakgoot verdween klaterend het laatste bodempje gesmolten ijs in de afvoerpijp. "Nee", dacht ik verbijsterd. "Nu nog niet." Het was nog te vroeg.

      Buiten regent het, Gerda van Erkel,

      Toen het aan het oostfront bovendien ging winteren, zodat de bevoorrading per slee moest geschieden, bevroor er zelfs de schoensmeer.

      De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

      Combinatiemogelijkheden


      met bijwoord


      • fel winteren
      • hard winteren
      • streng winteren
      • venijnig winteren

      Vorig jaar kwamen acht mensen opdagen van de zestien die hadden ingeschreven. 'De helft is maar gekomen omdat het toen fel winterde'.

      http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=K83JQPBR,

      Het wintert nu harder dan eerder op de dag, de sneeuw jaagt door de straten maar een uurtje later komt Gerry door de finish, ruim een halve minuut onder de 4 uur.

      http://www.runnersweb.nl/runnersweb/show/id=28873,

      België mogelijk zonder elektriciteit als het eind januari streng wintert. België zal structureel afhankelijk zijn van invoer om alle weken van de winterperiode de vraag naar elektriciteit te dekken, met uitzondering van de twee weken van de kerstvakantie.

      http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1542213/2012/11/30/Belgie-mogelijk-zonder-elektriciteit-als-het-eind-januari-streng-wintert.dhtml,

      "'t Is toch geen weer om buiten te werken", verklaarde hij. "Dat het zolang venijnig winterde, heb ik nog nooit beleefd. En 't is nog niet gedaan, hoor! De kieviten zwerven hier nog altijd in groepen rond.

      De Standaard,

      Vaste verbindingen