wintergroente


wintergroente 1.0

groente die bij ons in de winter wordt geoogst en vooral dan volop verkrijgbaar is; typische groente voor de wintermaanden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wintergroente…

is een groente

 • [Tijd] wordt geoogst in de winter, tussen oktober en maart, en is vooral dan beschikbaar
 • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld boerenkool, rode en witte kool, witlof, winterpeen en spruitjes

  Hoofdsemagram: groente


  Algemene voorbeelden


  Bestaan er nog wintergroenten? Spruitjes, boerenkool, rode en witte kool, witlof en winterpeen, kortom: wintergroenten. Er is een tijd geweest dat ze stuk voor stuk hun groepsnaam waarmaakten, omdat ze uitsluitend in de winter verkrijgbaar waren. Tenminste, als vers produkt van de volle grond, want we praten niet over geconserveerde artikelen in glas of blik.

  NRC,

  De meeste groentesoorten groeien in Nederland alleen in bepaalde perioden op het land. Van oktober tot maart worden de typische wintergroenten geoogst zoals: boerenkool, koolraap, schorseneren, spruitjes, winterpeen en witlof. Deze zijn weer net van de volle grond verkrijgbaar en meestal tegen een zeer schappelijke prijs in vergelijking met geïmporteerde groenten.

  http://www.olmenhorst.nl/no_cache/evenement/article/kookworkshop.html,

  Koolraap is volop verkrijgbaar van oktober tot maart. Een echte wintergroente dus, die op een koele droge plaats enkele weken kan worden bewaard.

  http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

  Witloof werd aanvankelijk geteeld als typische wintergroente. Nu is witloof het hele jaar door in overvloed op de markt in de sorteringen kort, kort dun, kort dik en lang.

  http://www.reo.be/ndl/index.htm