wintersportfile


wintersportfile 1.0

file die ontstaat wanneer veel mensen tegelijkertijd op wintersportvakantie vertrekken of daarvan terugkomen; file die ontstaat wanneer veel mensen tegelijkertijd van of naar de skigebieden rijden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wintersportfile…

is een file

  • [Oorzaak] ontstaat wanneer veel mensen tegelijkertijd op wintersportvakantie vertrekken of daarvan terugkomen; ontstaat wanneer veel mensen tegelijkertijd van of naar de skigebieden rijden
  • [Plaats] ontstaat vaak bij verkeersknooppunten in of naar Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk; ontstaat vaak bij tunnels en punten waar bv. tol betaald moet worden
  • [Tijd] doet zich meestal voor omstreeks de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie

    Hoofdsemagram: file


    Algemene voorbeelden


    Wintersportfiles Duitsland en Frankrijk lopen rap op. Nederlandse wintersportgangers die afreizen richting Oostenrijk komen in het zuiden van Duitsland al in flinke files terecht. Ook in Frankrijk loopt het verkeer steeds meer vast.

    https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/wintersportfiles-duitsland-en-frankrijk-lopen-rap-op,

    Wintersportfiles verwacht. De ANWB waarschuwt voor lange files op zaterdag 20 december naar de populaire wintersportbestemmingen. De wegen in het zuiden van Duitsland, het westen van Oostenrijk en naar de Franse Alpen staan dan vol [...]. Volgens die organisatie gaan ruim een half miljoen Nederlanders op vakantie.

    De Telegraaf,

    Vorige week was het Journaal uitgerukt naar de grens achter Arnhem: naar de wintersportfile.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010878890:mpeg21:a0181,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • oplossen

    Wintersportfiles nog niet opgelost. De meeste files die zaterdagochtend werden veroorzaakt door het vakantieverkeer zijn afgenomen, maar wintersporters staan zaterdagavond nog steeds vast.

    https://www.trouw.nl/home/wintersportfiles-nog-niet-opgelost~a202ec61/

    als object bij een werkwoord


    • (de) wintersportfiles vermijden

    Het is een elk jaar terugkerende discussie hoe kun je het beste de wintersportfiles vermijden. Want hoe je het ook wendt of keert aan het begin van de vakantie vertrekken er altijd veel mensen naar de bergen. Op een aantal knooppunten loopt het gegarandeerd vast.

    https://www.wintersporters.nl/weblog/bericht/4481/Files-vermijden%2C-wanneer-vertrekken%3F,

    met adjectief ervoor


    • flinke wintersportfiles

    Al flinke wintersportfiles in Oostenrijk en Duitsland. Op de uitvalswegen naar wintersportbestemmingen in Oostenrijk en het zuiden van Duitsland staan zaterdagochtend al flinke files.

    http://www.nu.nl/buitenland/3152335/al-flinke-wintersportfiles-in-oostenrijk-en-duitsland.html,