winterstorm


winterstorm 1.0

storm veroorzaakt door weersomstandigheden zoals die voorkomen in de winter; storm die als een typisch weersverschijnsel optreedt in de winter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een winterstorm…

is een storm

  • [Oorzaak] ontstaat vooral door een brede frontale depressie, temperatuurcontrasten en de energie van de wind
  • [Plaats] komt onder meer voor in gematigde gebieden
  • [Tijd] treedt op in de winter

    Hoofdsemagram: storm


    Algemene voorbeelden


    Stormen die op gematigde breedten ontstaan halen hun energie uit het temperatuurverschil tussen de warme (sub-)tropische gebieden en de poolstreken. Zware stormen in West Europa komen nu bijna altijd in de winter voor en hebben hun oorsprong boven de noordelijke Atlantische Oceaan, tussen Canada en IJsland. De tweede categorie bestaat uit tropische stormen (ook orkanen, cyclonen, hurricanes of typhoons genoemd). Deze worden gevoed door de warmte die bij de condensatie van waterdamp vrijkomt. Ze ontstaan uit zware onweersbuien boven warm zeewater (in het huidige klimaat warmer dan 27ºC) [...]. De meeste studies naar de toekomstige kracht van stormen in Europa zijn uitgevoerd met klimaatmodellen die goed geschikt zijn om de gewone herfst- en winterstormen te beschrijven die meer dan 100 km groot zijn.

    http://www.knmi.nl/cms/content/112431/zware_herfststormen_in_europa_door_orkanen_in_een_warmer_klimaat,

    Na een flinke winterstorm liggen de stranden van de waddeneilanden vol met vuil dat door schepen is gedumpt.

    NRC,

    In het noordwesten van de Verenigde Staten bracht de tweede winterstorm in minder dan een week 60 cm sneeuw, hevige regenval en hevige rukwinden.

    De Standaard,

    In Griekenland hebben reddingswerkers gisteren tien lichamen geborgen van opvarenden van het Griekse vrachtschip Distos dat zaterdag tijdens een winterstorm is vergaan in de Egeïsche Zee.

    De Standaard,

    De Israëlische stad Tel Aviv is dinsdag getroffen door overstromingen na een grote winterstorm. De storm heeft ook in buurland Libanon voor veel overlast gezorgd.

    http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2013/1/Overstromingen-in-Tel-Aviv-door-winterstorm-1142080W/,

    Bij de veel gebruikte Nesting-techniek worden de oude rechthoekige shingles overdekt met nieuwe rechthoekige bituleien, die bij het verleggen aansluiten tegen de onderrand van de bestaande dakshingles [...]. Ze zijn voorzien van een zware vochtbestendige en vormstabiele glasvlieswapening, zijn behoorlijk dikker dan de klassieke dakshingles en hebben tijdens de recente winterstormen bovendien bewezen een stormzekere dakbedekking te zijn.

    http://www.dakweb.nl/rb/98-4/98-4-20.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • herfststormen en winterstormen

    Stormen die in tropische gebieden ontstaan, verschillen van de grote frontale depressies die op gematigde breedten ontstaan en die gewoonlijk huishouden in de bewoonde gebieden op het noordelijk en zuidelijk halfrond. Deze grote herfst- en winterstormen ontstaan door temperatuurcontrasten en de energie van de wind, terwijl tropische stormen en tropische cyclonen worden gevoed door de latente warmte en de condensatie boven het zeer warme oceaanwater.

    http://books.google.nl/books?id=khGf5vNyUVQC&pg=PA142&dq=%22de+condensatie+boven+het+zeer+warme%22&hl=nl&sa=X&ei=eLTvUbHeEoPqOKPsgbgM&ved=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q=%22de%20condensatie%20boven%20het%20zeer%20warme%22&f=false,