witgepleisterd


witgepleisterd 1.0

met witkalk bestreken, met witte pleisterkalk bestreken; witgekalkt

Algemene voorbeelden


Het is net een grote tentoonstellingshal waar vlak voor onze komst een witgepleisterd bordkartonnen filmdecor voor geschoven is.

De kus, Jan Wolkers,

Voor zijn Sovjet-periode zocht Van Loghem naar een nieuwe bouwkunst die paste bij de nieuwe tijd [...]. Na 1927 had hij de nieuwe bouwkunst definitief gevonden in het Nieuwe Bouwen dat tijdens zijn afwezigheid in Nederland zijn witgepleisterde, ornamentloze eindvorm had aangenomen.

NRC,

Zij vertelde mij dat zij [...] steeds moest denken aan Pieter Erberveld, de op 14 april 1722 terechtgestelde samenzweerder tegen de Compagnie, wiens witgepleisterde doodshoofd, op een spies gestoken, nog altijd te kijk stond op een brok muur aan de Jacatraweg.

Sleuteloog, Haasse. Hella S.,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een witgepleisterd gebouw
  • een witgepleisterd huis
  • een witgepleisterde boerderij
  • een witgepleisterde school
  • een witgepleisterde toren
  • een witgepleisterde villa

Twee hoeken om, tegenover de Kortenaerschool [...] stond het huis met gesloten gordijnen. Een witgepleisterde villa met een rieten dak.

De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

En daar weer boven beginnen de steile heuvels van de berg die San Siro genoemd wordt en waar verspreid wat witgepleisterde boerderijen en stallen tegenaan geplakt zitten.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

Een maand na dit bezoek kregen we een ansichtkaart van de ambachtsschool in Huissen, een witgepleisterd, laag, vierkant gebouw.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

De witgepleisterde huizen blakerden in de zon en ik zag een paar mensen bewegen op de kade.

http://www.vakantiebeurs.nl/rondkijken/reisverhalen.php?id=88,

Hinke van Dorp, Julia Scholten, Joost van der Zanden en de Belgische Annemarie van der Walle [...] werden uitgenodigd voor een weekeinde in de witgepleisterde Tvind-school in Juelsminde, afgelopen najaar.

Trouw,

Gelukkig staat er nog heel wat overeind in deze buurt en is er ook heel wat gerestaureerd. Zo werd in 1977 de witgepleisterde toren de Uitkijk, in 1839 gebouwd als observatie- en seinpost, gerestaureerd.

http://www.oostelijkhavengebied.nl/eil-java/kota.htm

  • een witgepleisterde gang
  • een witgepleisterde muur

Door de voordeur die meestal aanstaat, gaat een lange, vroeger witgepleisterde gang naar de binnenplaats waaromheen het huis gebouwd is.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

De witgepleisterde muur, die door de Rekenkamer werd gebruikt als binnenwand, komt straks vrij te staan en wordt gerestaureerd zodat onder andere de dichtgemetselde ramen weer zichtbaar worden.

NRC,