woekerpensioen


woekerpensioen 1.0

(business, economie en financiën; neologisme)

beleggingsverzekering waarin de pensioenpremie van een werknemer wordt ingelegd, maar waarvoor de kosten die de verzekeringsmaatschappij rekent, zo hoog zijn dat er voor de pensioengerechtigde aan het eind van de looptijd slechts weinig rendement overblijft, of, in het ergste geval, een flinke restschuld

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een woekerpensioen…

is een beleggingsverzekering

  • [Toepassingsgebied of bereik] is een polis of beleggingsverzekering waarin de pensioenpremie van een werknemer wordt ingelegd, maar waarvoor de kosten die de verzekeringsmaatschappij rekent, zo hoog zijn dat er voor de pensioengerechtigde aan het eind van de looptijd slechts weinig rendement overblijft, of, in het ergste geval, een flinke restschuld

    Hoofdsemagram: beleggingsverzekering


    Algemene voorbeelden


    Het gaat bij de woekerpensioenen om pensioenvoorzieningen van mensen volgens de beschikbare premieregeling. In plaats van een pensioentoezegging op basis van de hoogte van het salaris (middelloon of eindloon) wordt bij de beschikbare premieregeling een vastgestelde premie gestort in een pensioenpolis. Deze polis loopt bij een verzekeringsmaatschappij en is doorgaans gebaseerd op beleggingen. Het kapitaal dat opgebouwd zal worden is onbekend. Met of zonder een ingebouwde garantie.

    http://www.mistermoney.nl/wat-is-een-woekerpensioen.asp,

    In feite is een woekerpensioen dus een beleggingspolis voor het pensioen. Daarmee zien we direct de link naar de woekerpolissen. Wat maakte deze polissen ook alweer woeker? Het hoge kostenniveau dat erin verwerkt zat. Ongemerkt gaat bij veel beleggingspolissen een veel te groot deel van de inleg naar de verzekeraar voor vergoeding van kosten, waardoor de uiteindelijke opbrengst sterk tegenvalt.

    http://www.mistermoney.nl/wat-is-een-woekerpensioen.asp,

    Eerst de woekerpolis nu het woekerpensioen [...]. Financieel deskundigen luiden de noodklok over de hoge kosten van collectieve pensioenen bij verzekeraars. Pensioenadviseurs troffen regelingen aan waarbij gemiddeld 20 maar oplopend tot 50 procent van de premie niet voor het pensioen werd belegd, maar vooral opging aan kosten [...]. De stofwolken van de woekerpolisaffaire zijn nog niet neergedaald of de verzekeringssector raakt voor een tweede keer in opspraak. Collectieve pensioencontracten die bij een verzekeraar lopen, blijken een soortgelijke kostenstructuur te kennen als de woekerpolissen.

    http://www.geldactueel.nl/news.php?id=313,

    Woekerpensioen? Net als bij woekerpolissen worden er ook bij woekerpensioenen hoge kosten in rekening gebracht. Gevolg: het pensioen van uw medewerkers valt veel lager uit dan verwacht. De op 23 maart 2010 afgesproken norm inzake maximale kosten voor woekerpensioenen is slechts een doekje voor het bloeden.

    http://www.pensioenperspectief.nl/diensten_pensioen_perspectief/dienstenoverzicht_pensioen_perspectief/woekerpensioen.aspx,

    CDA wil maatregelen tegen 'woekerpensioenen'. Het CDA wil dat minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) maatregelen neemt tegen "woekerregelingen" voor pensioensparen. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt [...] is geschrokken van het deze week uitgekomen onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de zogenoemde beschikbare premieregelingen. Daarbij hebben werknemers een individueel spaarpotje voor hun oude dag bij een verzekeraar of pensioenfonds. De kosten die voor deze pensioenregelingen in rekening worden gebracht, bedragen soms wel 35 procent van de inleg.

    ANP,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2008