woelwater


woelwater 1.0

iemand die vaak beweeglijk, onrustig, ongedurig is; iemand die niet stil kan zitten of liggen; iemand die niet op één plaats kan blijven; beweeglijk, onrustig, rusteloos persoon; rusteloze

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een woelwater…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is beweeglijk, onrustig, rusteloos van aard

    Algemene voorbeelden


    Bent u een buikslaper, een rugslaper, een zijslaper, een woelwater of juist niet. Het speelt allemaal een rol bij de keuze van de juiste matras en de wijze van ondersteuning.

    https://www.boxspring.nl/hoe-kies-ik-de-juiste-boxspring

    De apostelen van Willy Reynders reageerden op de vroege achterstand zoals het ware profs betaamt en de Molenbekers bleven op volle toeren draaien. Het gevolg was een halfuurtje prettig, aantrekkelijk en waardevol voetbal. Met Frédéric Pierre als meest opvallende en bezige woelwater in de woestijn. Maar met de beste doelkansen voor KV Mechelen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met eigennaam


    Neem nu Babette Cremer, aan wie een Hollands blad onlangs een uitgebreide fotoreportage wijdde. Achtenveertig jaar, waarvan meer dan vijfentwintig jaar aan de zwier met eeuwig woelwater Jan Cremer. Zoiets moet sporen nalaten, denk je dan.

    http://www.knack.be/CMArticlesWeekend/ShowArticleHP.asp?articleID=631=654,

    De Spaanse zon heeft de Antwerpse voetbalbenen blijkbaar deugd gedaan. Rood-wit kwam zondag een flink stuk scherper en snediger voor de dag dan de thuisploeg. Met twee sublieme klasseflitsen strafte woelwater Severeyns de Aalsterse loomheid af.

    De Standaard,

    Omdat het boek van Welsh veel impressies, beschrijvingen en losse karakters bevat, werd het door velen onverfilmbaar geacht. John Hodge distilleerde er toch een verhaallijn uit. Hij brengt vooral Mark Renton naar voor. Hij leeft in een flat in Edinburgh. Simon, bijgenaamd "Sick Boy, Daniel, bijgenaamd "Spud" en Allison behoren tot zijn dichtste vriendenkring. Rond Mark zweven nog woelwater Begbie en Tommy, een voetbalfanaat en niet verslaafd aan drugs.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    woelwater 1.1

    kind dat voortdurend in beweging is; beweeglijk, onrustig, speels kind; negatiever ook: druk, lastig, vermoeiend kind; wildebras

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een woelwater…

    is een kind; is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is beweeglijk, onrustig, rusteloos van aard
    • [Waardering] wordt soms als lastig ervaren

      Algemene voorbeelden


      De prestaties van de solisten kon ik niet beoordelen. Maar wel keek ik met stijgende verrukking naar het corps de ballet. En vooral naar het meest linkse meisje. Na afloop van de voorstelling stapte ik naar de directeur van het gezelschap, een man met een grote snor en een dikke sigaar in zijn mond. 'Mijn complimenten!', zei ik. 'Wat een leuke meiden! Geeft u mij die linkse maar, uit het corps de ballet. Het rugnummer kon ik niet goed lezen, wat een woelwater! Pak ze maar goed in en doe er voor de zekerheid een strik om, ze lijkt me nogal breekbaar!'

      Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

      Haar hand rustte op de welving van haar buik, probeerde tevergeefs de woelwater daarbinnen te bedaren.

      De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

      Aan de andere kant van het meer is een grote speeltuin gebouwd. Superleuk voor klauteraars en woelwaters.

      https://lacressonne.nl/interessant/omgeving/,

      Combinatiemogelijkheden


      met koppelwerkwoord


      • een woelwater worden
      • een woelwater zijn

      'Kom, je moet gaan slapen. Je moet aan de baby denken.' We blijven zitten. Haar nachtpon is nog altijd omhoog geschort. In haar buik gaat de baby tekeer. 'Dat wordt een woelwater,' probeer ik opgewekt.

      Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

      In de warme holte van haar lichaam zijn zijn genen een verbinding met de hare aangegaan. Het ligt nu al vast of zijn kind goedlachs is, of het een woelwater is, of het snel zal leren praten, of het van muziek of van ijspret houdt, of het een talent voor geluk heeft.

      Zonder genade, Renate Dorrestein,

      Ik wist eigenlijk van mezelf dat ik nogal een woelwater was en dat zoiets niet altijd erg in de smaak viel bij de lerares.

      Die kleine dingen, Helene Hemelaers,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding