woestijngebied


woestijngebied 1.0

gebied met de bodemgesteldheid en klimatologische kenmerken van een woestijn; gebied dat uit woestijn bestaat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een woestijngebied…

is een gebied

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de bodemgesteldheid en klimatologische kenmerken van een woestijn

    Algemene voorbeelden


    Zonder de aanwezigheid van deze broeikasgassen zou onze aarde niet leefbaar zijn, maar door menselijke activiteiten waarbij broeikasgassen vrijkomen wordt het evenwicht verstoord. De effecten van die verstoring zijn niet precies gekend. Klimaatwijziging, stijging van de zeespiegel, vergroten van woestijngebieden, verdwijnen van biotopen zijn mogelijke effecten.

    http://www.emis.vito.be/boss/,

    Archeologen hebben in het woestijngebied van Aboesir, ten zuidwesten van Caïro, op 22 meter diepte een ongeschonden graftombe ontdekt.

    De Standaard,

    Dankzij betere techniek, irrigatie en sterkere gewassen wint in sommige woestijngebieden in Afrika de landbouw stukje bij beetje weer terrein.

    http://www.novib.nl/

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • dor woestijngebied

    Ecuador heeft de pech dat vrijwel alle olievelden niet zoals in het Midden-Oosten in dorre woestijngebieden liggen, maar onder regenwouden die tot de soortenrijkste ter wereld behoren en die door enkele tienduizenden indianen van diverse stammen worden bewoond.

    NRC,

    Het Arabisch Schiereiland [...] is in hoofdzaak een onmetelijk stuk dor woestijngebied.

    http://www.antiracisme.be/respect/teksten/resp-txt-islam_1.htm#10

    • Australisch woestijngebied
    • Jordaans woestijngebied
    • Libisch woestijngebied

    Te zien zijn onder meer [...] ovale schilden van Aborigines uit Australisch woestijngebied [...] en een zeshoekig schild uit Kalimantan met het gelaat van een monster dat is afgewerkt met toefjes haar van gesnelde vijanden.

    http://www.museumserver.nl/museumkrant/editie48/index5.htm

    Meer dan vijfhonderd jaar lag Petra, de hoofdstad van de oude Edomieten en daarna de Nabataeërs, verzonken in een diepe sluimer. Verscholen in het Jordaanse woestijngebied, de Wadi Araba, achter een kring van woeste bergen.

    NRC,

    De hoogste wereldtemperatuur is 58 graden, waargenomen op 13 september 1922 in het Libisch woestijngebied van Azizia, 75 km ten zuiden van Tripoli.

    http://www.meteoservices.be/nl/news/picture.php?ID=28,