wurgnet


wurgnet 1.0

(politiek en bestuur; geschiedenis; oorlogvoering en defensie; neologisme)

van supervezel vervaardigd net, dat bevestigd wordt aan of opgesteld wordt in de buurt van een militair object met de bedoeling afgeschoten granaten van een bepaald type op te vangen en onschadelijk te maken; constrictor, granaatwurger
Oorsponkelijk ontwikkeld ter bescherming van observatieposten.

Algemene voorbeelden


Defensie is de opdrachtgever van het zogeheten wurgnet, waaraan onderzoekers van TNO Defensie en Veiligheid twee jaar hebben gesleuteld.

Het Parool,

Onderzoekers van TNO hebben een speciaal visnet ontwikkeld dat antitankgranaten opvangt en onschadelijk maakt. De zogeheten granaatwurger is naar Uruzgan verstuurd om daar observatieposten extra te beschermen tegen de onder Talibanstrijders populaire RPG7-granaat [...]. Volgens de onderzoekers biedt het product relatief veel bescherming voor weinig geld. Bovendien oogt het middel vriendelijker dan hoge muren en vuistdik pantserglas. Het wurgnet blijft echter een extraatje. Tegen kogels en brisantgranaten beschermt het niet.

de Volkskrant,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2007
Omstandigheden opkomst Ontwikkeld door TNO Defensie & Veiligheid, ter bescherming van de observatieposten die bij de Nederlandse militairen in Zuid-Afghanistan in gebruik zijn.
Bijzonderheden De oorspronkelijke naam van het wurgnet is constrictor. De naam constrictor werd spoedig ook als soortnaam gebruikt.